Overskrift burger åben
Søg logo

Spring til

I øjeblikket vises:

Håndtering af 11 måneders søvnregression med succes

TSA-anmelder Connie Hack

Skrevet af Connie Hack

Søvnrådgiver

Udvalgt billede af 11 måneders søvnregression.

26. januar 2024 9 min læsning

Søvnregression er en mærkbar ændring i søvnrytmen hos en baby, der indtil da har sovet godt og ikke er vågnet ofte i løbet af natten.

Der er flere stadier af søvnregressionMen den mest almindelige og mest frustrerende er måske 11 måneders søvnregression. Du bør implementere strategier for at hjælpe din baby med at falde hurtigere i søvn og sove mere.

Du bør forsøge at udvikle fleksibilitet, ekstra tålmodighed og forståelse, ikke kun for babyen, men også for dine og din partners behov. Når din baby er ophidset eller ked af det, så prøv at berolige hende ved at introducere en ny og afslappende rutine.

Prøv at lægge hende tidligere i seng om aftenen og lulle hende i søvn med blide berøringer og blid sang eller trøstende ord. Hvis du synes, at denne fase af nattesøvnen varer for længe, er det bedst at konsultere barnets børnelæge, som kan give værdifulde råd.

Hvad er søvnregression i det hele taget?

Denne fase, eller flere faser, kan ganske enkelt være beskrevet som en søvnforstyrrelse. Søvnregression er et helt normalt fænomen for de fleste babyer og følger barnets udvikling. Dette er perioden fra den første til den sjette uge. Det første symptom er, at barnet vågner i løbet af natten. Det er også almindeligt at springe en middagslur over uden nogen åbenlys grund. Denne fase kan også opstå på grund af et pludseligt spring i udviklingen, frygt for adskillelse, ændring af rytme eller soveplads.

Et billede af en nyfødt, der græder.

Alle babyer er forskellige. I løbet af det første år af et barns liv sker udviklingen i et utroligt tempo. Det er en lige så svær periode for babyer som for forældre. Mens forældrene er udmattede på grund af den ændrede søvnrytme, er babyerne forvirrede over alle de ændringer, der sker med dem. Alle disse pludselige ændringer påvirker kvaliteten af din babys søvn, men der er måder at afhjælpe symptomerne på regression på.

Er det normalt for børn på 11 måneder at opleve søvnregression?

Det er helt normalt for en baby at få søvnproblemer i denne udviklingsperiode. Babyen, som snart fylder et år, er meget aktiv og opnår store udviklingsmæssige resultater. Det betyder, at hun på alle måder forsøger at blive uafhængig. For eksempel prøver hun at gå ved siden af møblerne, rejser sig uden støtte og prøver at tage de første skridt på egen hånd. Hun udvikler finmotorikken, og derfor begynder hun at bruge sine hænder og fingre til at give sig selv mad.

Et billede af en baby, der ligger på ryggen og smiler.

Nu bliver hun mere bevidst om sine behov og udtrykker sine ønsker. Konsekvensen af denne adfærd er de første ord, forståelse af enkle kommandoer og kommunikerende bevægelser. Da denne periode er meget spændende for babyer, bør du ikke blive overrasket over, at hun sover uroligt eller nægter at sove.

Hvordan genkender man søvnregression?

Søvntilbagegang falder som regel sammen med udviklingsmæssige milepæle. Det er for eksempel at lære at gå. Når en baby tilegner sig en ny færdighed, vil han eller hun gerne bevæge sig mere, og det påvirker søvnen. Du vil bemærke stor irritabilitet, afvigelse fra rutinen og en stor mængde energi. Derudover er der andre tegn som problemer med at falde i søvn på det sædvanlige tidspunkt, angst og afvisning af at hvile.

Et billede af en grædende baby i en sengemadras.

Det betyder, at barnet er modent nok til at mestre nogle grundlæggende bevægelser, som stræber efter selvrealisering. Det er en periode med tilpasning, og det er meget stressende for forældre, men der er forskellige metoder til at lette denne overgangsperiode for både dig og din baby.

Hvorfor vil mit barn på 11 måneder ikke sove?

Den baby i denne alder er i sin spæde begyndelse den sidste måned. Det betyder, at det nærmer sig småbørnsperioden, fordi du vil bemærke øget mobilitet og uafhængighed. Uanset hvor trætte de er, vil de altid stræbe efter nye eventyr. Denne periode af deres liv vil være fyldt med udforskning af den nye verden omkring dem, hvor de vil eksperimentere meget med legetøj og berøring.

Efterhånden som barnet vokser, vokser hendes nysgerrighed. Som følge heraf vil dit barn ofte nægte at gå i seng eller vågne oftere i løbet af natten. For at komme af med overskydende energi er det bedst at trætte den ved at lege inden sengetid. Du kan for eksempel løbe rundt i huset. Det vil udmatte barnet og gøre det lettere for det at falde i søvn, når tiden er inde.

Hvordan bekæmper man 11 måneders søvnaggression med succes?

Selvom du bliver nødt til at afvige fra den tidligere vedtagne rutine, anbefales det ikke at afvige i en sådan grad, at det fuldstændig ændrer barnets søvnmønster, da det kan forstyrre søvnen. Når man bruger en bestemt teknik til at træne babys søvn, er det vigtigt at være konsekvent og fortsætte den rutine, man er begyndt på. Babyer elsker rutiner, det giver dem tryghed, og de ved, hvad de skal gøre.

Hvis du vil ændre den måde, du falder i søvn på, Vær tålmodig og indstillet på, at resultaterne kan tage længere tid. Når barnet vågner i løbet af natten, så lad atmosfæren forblive den samme, som den du sover i. Det er nok at være sammen med hende og kærtegne hende. Giv din baby en aktiv dag. Det er godt at tilbringe så meget tid udenfor med babyen som muligt, så babyen har forskellige aktiviteter i løbet af dagen.

Sørg for et positivt søvnmiljø for dit barn

Når dit barn skal sove, skal du sørge for, at der er en god atmosfære i rummet. Det er nødvendigt at etablere en rolig atmosfære, hvilket betyder fravær af høj støj og forstyrrende stimuli. Selvom der måske ikke er fuldstændig stilhed i rummet, er høj støj uønsket. Mange forældre bruger hvid støj til at reducere den omgivende støj. Reducer også mængden af naturligt lys så meget som muligt.

Der må ikke være negative associationer til søvn

Negative søvnassociationer omfatter hovedsageligt at vugge barnet før sengetid, at sove ved siden af eller inde i vuggen og holde barnet i hånden, indtil det falder i søvn. Du bør bryde negative søvnassociationer, fordi babyen hurtigt vil få en dårlig vane, som vil være svær at slippe af med.

Køb en natlampe

Natlamperne giver et lys i rummet, som ikke forstyrrer barnets søvn, og som kan være beroligende, hvis det vågner. I så fald vil der ikke være nogen større opvågnen. Natlamperne har også ekstra funktioner som beroligende musik og projektioner, der automatisk beroliger barnet og hjælper det med at falde hurtigere i søvn.

Et billede af en natlampe til børn.

Prøv at træne søvn med dit lille barn

Målet med søvntræning er at vænne dit barn til at falde i søvn af sig selv uden at græde og tale til dig. Når et barn først har fået et positivt adfærdsmønster, vil det kun kunne falde i søvn igen og vågne i løbet af natten. Det, der kendetegner træningen, er, at man holder en sengetidsrutine, støtter barnet, men ikke belønner gråd, og har en klar holdning til, at barnet skal blive i sengen.

Udsæt afvænning om natten

For gradvist at eliminere natamning er det vigtigt at tage et par vigtige skridt. Først og fremmest skal du sørge for, at barnet spiser nok, inden det går i seng, men undgå fast føde om aftenen, indtil barnets fordøjelsessystem er modent. Du skal også tage dig af forholdene i det rum, hvor du sover. For eksempel er det nødvendigt at etablere den ideelle rumtemperatur, minimere forstyrrelser ved at slukke lyset, lukke døren og eliminere høj støj. Giv din baby nok vand inden sengetid.

Et billede af en mor, der ammer sit barn.

Overhold søvnplanerne regelmæssigt

En baby kan blive meget nervøs og udmattet, hvis den nægter at sove om dagen.. Så lad være med at insistere for meget på en regelmæssig tidsplan, men prøv at holde dig til den. Hvis dit barn f.eks. bliver for ophidset, så prøv at introducere en ny afslappende søvnrutine i stedet for at ændre jeres søvnplan.

Hold øje med "vågne vinduer"

Et af de bedste tricks er at holde barnet vågent, så det bliver træt, men ikke for meget. Det er en måde at finde ud af, hvor vågent dit barn er mellem sine lure. For at dit barn kan få en sund søvn, skal du sørge for, at det korteste vågne vindue altid ligger før morgenluren, mens det længste vågne vindue ligger før nattesøvnen.

Lad dit barn lege så meget som muligt i løbet af dagen.

Babyer nyder at være ude i den friske luft lige så meget som mennesker. At tilbringe tid i den friske luft er meget vigtigt og vigtigt for børns korrekte og sunde psyko-fysiske udvikling. Vores hjem er så velisolerede, at der ikke kan komme nok frisk luft og dagslys ind, hvilket har en dårlig effekt på barnets søvn.

Tilbring tid udenfor

Frisk luft og sol hjælper barnet med at kende forskel på dag og nat. Hvis du planlægger aktiviteter, der kræver meget energi, vil dit barn helt sikkert sove hele natten og ikke vågne op. Det vil også gå tidligere i seng. Følg tegnene på døsighed, og prøv at få hende til at sove, når du opdager dem.

Et billede af en mor, der holder sin baby på marken.

Forbliv fleksibel

Når denne periode kommer, skal du gøre dit bedste for at tilpasse dig de ændringer, der er sket i barnet. For at gøre dette er det vigtigt at være fleksibel og støtte dit barn mest muligt. Hav en masse tålmodighed og forståelse, men ikke kun for babyen, men også for din partner.

Hvor længe varer 11 måneders søvnregression normalt?

Varigheden af regressionen er normalt 2 til 4 ugerNogle gange 6 uger, men det kan også vare kun et par dage. Søvnregressioner er et helt normalt udviklingsfænomen og går som regel over, når man anvender nogle af de nævnte tips. Men hvis du bemærker, at ændringerne i søvnrytmen er markant udtalte, og at ingen af de metoder, du har prøvet, hjælper, er det vigtigt at konsultere en ekspert. Dårlig søvnkvalitet påvirker babyens negative humør, ændringer i kosten og reduceret mængde mad, der indtages.

Et billede af en grædende baby i en tremmeseng.

Denne adfærd har en dårlig effekt på barnets udvikling, og derfor er det nødvendigt at overvåge varigheden af søvnregressionen. Det første år af et barns liv er virkelig udfordrende, hvilket betyder, at regression forekommer flere gange i løbet af den tid. Derfor skal du give din baby en masse ømhed og forståelse for alle de forandringer, han oplever.

Vil 11 måneders søvnregression stoppe til sidst?

De fleste regressioner tager meget kortere tid, end forældre tror, som regel kun et par uger.. Således stopper søvnregressionen senest efter seks uger. Der findes forskellige metoder, tricks eller produkter, som du kan bruge til dette formål. De kan reducere varigheden af regressionen betydeligt og lindre dens symptomer. For at denne fase skal slutte af sig selv, skal du være konsekvent med din babys sengetidsrutine. Det er også nødvendigt at tage de nødvendige skridt for at forhindre dannelsen af potentielt dårlige vaner.

Et billede af forældre, der er trætte af babyens søvnregression.
Anbefalet læsning:

Comments (0)

Der er ingen kommentarer endnu

Relaterede indlæg

Artikler, du ikke vil gå glip af

Udvalgt billede til Hvordan vælger man en madras? Lær, hvad du skal kigge efter
15 marts 2024

Sådan vælger du en madras

Okay, før vi begynder at dykke ned i alle detaljerne omkring din nye madras, er der et par ting, vi bør slå fast først. Så vi...
Udvalgt billede til artiklen Sådan sover du på en festival
31. januar 2024

Hvordan sover man på en festival?

Et kvalitetstelt er vigtigt, selv for bare én nat. Derfor skal du analysere dets funktioner. Det er tilrådeligt at finde flere muligheder og så sammenligne...
Gå ikke glip af det!
Få de seneste anmeldelser, specialtilbud, nye udgivelser og meget mere...
[instagram-feed feed=1]
Luk-knap

Gå ikke glip af det!

Få de seneste anmeldelser, specialtilbud, nye udgivelser og meget mere...

Ved at indsende denne formular tilmelder du dig vores mailinglister.
Se vores Privatlivspolitik.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

da_DKDansk
.