Overskrift burger åben
Søg logo

Spring til

I øjeblikket vises:

Vil tørring af puder dræbe hovedlus?

et profilbillede af TSA-forfatteren Alex

Skrevet af Alex Petrović

Søvnkonsulent

Billede: Vil en tør pude dræbe hovedlus?

26. januar 2024 11 min læsning

Som om støvmider ikke var nok, skal vi nu også dele sengetøj med hovedlus? Er det overhovedet sandt? Hvis ja, vil tørring af puder så dræbe lus?

Som en, der har gennemlevet smerten - får det os til at vride os bare ved tanken om lus. De små krybende skadedyr, der får dit hoved til at klø som en gal, er enhver forælders og sovendes værste mareridt.

Angreb af hovedlus er meget almindelige blandt børn.Men voksne lus er også en ting. Når alt kommer til alt, lever hovedlus på vores hoveder, uanset hvor unge eller gamle vi er.

Alle kan blive angrebet af hovedlus, men det, vi gerne vil vide i dag, er - kan lus leve på puder, og hvor længe? Kan man få lus, hvis man deler hovedpude med en person, der er smittet? Vilje vask og tørring af puderne dræbe dem?

Hvis det også er noget, du er interesseret i - så er du kommet til det rette sted. Vi vil nu fortælle dig alt, hvad vi ved om hovedlus - også hvordan man slår dem ihjel.

Hvad er hovedlus?

Menneskets hovedbund er hjemsted for mange ting, og desværre kan den også blive hjemsted for hovedlus. Nu kender vi alle hovedlus, og vi ved, at det klør - men hvad er hovedlus egentlig?

Hovedlus er små parasitiske insekter, der lever af dit blod.. Ja, det er skræmmende, men bær over med os. Disse små insekter lever af blodet fra din hovedbund, og de er nødt til at leve af det mindst tre gange i løbet af dagen for at overleve.

Et angreb af hovedlus er ikke noget at skamme sig over. Det er nemt at få hovedlus. Det er ikke en afspejling af personlig hygiejne eller et tegn på, at man lever i et dårligt eller uhygiejnisk miljø.

For at få hovedlus ville det have været nok, hvis en inficeret person sad ved siden af dig og ved et uheld strejfede dig. Så som du kan se, er det virkelig nemt at sprede hovedlus.

Et nærbillede af en hovedlus.

En anden ting, man skal vide om dem, er deres livscyklus. Hovedlusens livscyklus kan opdeles i tre stadier - æg, nymfe og voksen.

Luseæg, eller nits, er den første cyklus i lusens liv. De er bittesmå, gullighvide æg, der tager omkring 8 til 10 dage at klække. Når de har gjort det, bliver de til nymfer.

Nymfer er baby-lus. De ligner voksne lus, men de er mindre. Det tager dem dog kun ti dage at vokse til en voksen lus og begynde at yngle.

Voksne hovedlus er solbrune og grå og kan blive så store som et sesamfrø.Og det er dem, der laver ravage i vores hoveder. De har kroglignende kløer, som er perfekte til at hægte sig fast i hårstrået og suge blod. Voksne lus suger på vores blod, før de "udvikler" sig til døde lus, men ikke før de har lagt en hel del æg.

Alt i alt - forfærdelige irriterende insekter.

Hvad er årsagen til hovedlus?

Det er svært at finde en egentlig årsag til hovedlus. De er der bare. De findes. Og de er frygtelig nemme at sprede.

Hovedlus kravler, hvilket er i modstrid med den gængse opfattelse af, at de hopper eller flyver.. Vi ved, at du har set det i en tegnefilm - men de gør det ikke. Nu er de jo lidt af nogle kryb. De bevæger sig let fra en persons hoved til et andet, hvis du giver dem en chance, og det er netop derfor, børn er dem, der er mest tilbøjelige til at få det.

Et billede af en læge, der undersøger en mands hoved for hovedlus.

De vil også formere sig ret hurtigt. En hunhovedlus kan lægge op til seks æg hver dag, og de sørger for, at æggene klækkes. Hunlusen lægger klæbrige æg, der klæber til håret, hvilket gør det meget svært for os at slå dem ihjel, når de er små.

Nu, Det er næppe umuligt at dræbe hovedlus eller æg, men lad os ikke forhaste os. Det kommer vi til om et øjeblik. Lad os først tale om noget potentielt foruroligende.

Hvordan kommer lusene til vores puder?

Har du nogensinde været på et hotelværelse og bare hygget dig, og lige pludselig tænker du på - hvad nu, hvis der er lus på puden? Vi har alle tænkt på det.

Der er både gode og knap så gode nyheder. Den gode nyhed er, at lus ikke rigtig kan lide puder.. De kan sjældent lide at bevæge sig væk fra deres menneskelige vært. Det gode ved dem er også, at de ikke kan overleve længe uden deres vært, for hvis du husker, hvad vi sagde tidligere - de er indbegrebet af frådseri. De spiser flere gange ad gangen, og de kan ikke suge blod ud af en pude.

Et billede af en asiatisk kvinde, der er angrebet af hovedlus.

Men det er der ikke, Men det betyder ikke, at de ikke kan blive hængende lidt. Hvis en lusebefængt persons hoved rører ved puden, er der en stor chance for, at nogle af dem vil klæbe til den. Faktisk kan luseæg nogle gange sidde fast på puden, og hvis du hviler hovedet oven på den kort tid efter - tillykke. Du har scoret dig et angreb.

Generelt set kan lus kun overleve i begrænset tid uden deres værter. Faktisk vil de fleste af dem dø inden for en dag, og de resterende lus vil dø i løbet af den næste. Så alt i alt vil levende lus ikke forblive sådan længe, hvis du nægter dem blod.

Hvordan dræber man lus fra vores sengetøj og puder?

Selv om de fleste lus dør af sig selv inden for de første 48 timer, kan du sandsynligvis ikke vente så længe. Hvis dit barns hoved klør, er der en god chance for, at der er insekter i sengen og på puden.. Så hvad hjælper behandlingen, hvis de bare går i seng den aften og bliver smittet igen?

På den baggrund skal vi lære alt om at dræbe og fjerne dem fra vores puder. Heldigvis er det ikke så svært at dræbe og fjerne lus fra puder og lagner.

Fjern sengetøj og pudebetræk

Start med at fjerne sengetøjet, lagnerne, pudebetrækkene og alt andet, der måtte være på sengen. Det gælder også puder, tæpper og dyner. Ikke kun betrækket. Hvis din madras har et aftageligt betræk - så tag også det af. Hvis ikke, så rens den, eller tag den ud i to dage, indtil tiden gør, hvad den skal.

Kom alt i vaskemaskine og tørretumbler med varmluftscyklusser

Varmt vand er din bedste ven, når det gælder om at dræbe lus. De kan ikke klare varmen, så det kan virkelig hjælpe at vaske alt på et varmt program.

Også, hvis du kan - lad være med at lufttørre dine ting. Læg dem i en tørretumbler ved høj varme for at fjerne lusene. som måske har klaret sig gennem vasken. Ligesom varmt vand vil varm luft også dræbe dem.

Et billede af sengetøj og tøj i en vaskemaskine.

Tørrens alt det, der ikke kan komme i vaskemaskinen.

Hvis du kan vaske sengetøjet i en vaskemaskine - tag det med til det nærmeste renseri og få det renset på den måde. Vi har allerede sagt, at du skal gøre det med din madras, men du kan også rense andre ting.

Støvsug alle gulve og tæpper i huset.

Der er en god chance for, at nogle af disse skadedyr er endt på gulvet, så det ville ikke være dårligt, hvis du tog støvsugeren frem og rengjorde alle gulve og tæpper i dit hjem. Bare glem ikke at tømme posen, når du er færdig.. Men lad være med at miste forstanden over det. Selv Center for Disease Control siger, at der ikke er nogen grund til at gå i panik eller desinficere huset. Det er nok bare at støvsuge.

et billede af en støvsuger i et soveværelse

Rens alt, især puder

Hvis du renser det hele, har du den bedste chance for at dræbe alle lus fra puder og andet sengetøj. Renserier bruger andre væsker end vand til at rense tøjet, og de væsker får lusene til at dø lettere end vand gør. Det kan ende med at blive dyrt, men det er det mindste, du kan gøre.

Hvordan slipper en smittet person af med lus?

Nu, hvor vi har lært, hvordan vi slipper af med lus fra vores puder og andet sengetøj, er det på tide, at vi lærer, hvordan vi slipper af med lus fra vores hovedbund. Når alt kommer til alt, er det begrænset, hvor meget et menneskehoved kan holde til at blive kradset.

Så hvordan bliver menneskehår lusefrit? Sådan her...

Striber af tøjet og smid det i vaskemaskinen.

Tag alt, hvad du har på dig. Selvom de fleste lus sidder på dit hoved, vil nogle af dem helt sikkert finde vej til dit tøj. Og medmindre du har lyst til at sprede dem i hele huset, så tag tøjet af og vask det hele. Vask ved høj varme - tør ved høj varme. Ligesom med sengetøj.

Påfør pediculicide i henhold til instruktionerne

Pediculider er håndkøbs- eller receptpligtige behandlinger, du kan få mod lus. Det er enten shampoo, lotion eller creme. De fleste af dem, inklusive håndkøbsprodukterne, vil være mere end effektive til at dræbe lus, så længe du holder dig til instruktionerne og bruger dem korrekt.

Tjek lusene efter 24 timers behandling, og gentag behandlingen.

Det tager et stykke tid for lusene at forsvinde, Så gå ikke ud fra, at du er lusefri, når du har været igennem en behandling eller to. Tjek for lus efter de første 24 timers behandling, og gør det så igen. Nogle gange bliver du endda nødt til at gentage behandlingen efter en uges tid for at få dem alle ud.

Hvis lusene er vedholdende, skal du skifte medicin.

Nogle af disse skadedyr kan være meget vedholdende, men det er ikke en grund til panik. Det eneste, du skal gøre, er at ændre den medicin, du bruger, og ramme dem med noget andet.. De er ikke så hårde. Du slipper af med dem efter en uge eller to.

Et billede af en kvinde, der bruger lusekur til sit hår.

Kæm håret og fjern lusene efter hver behandling.

En anden ting, du skal gøre, er at rede dit hår efter behandlingen. Hvis du vil have disse parasitter ud af dit hår - så skal du rede dem ud. Bogstaveligt talt. Tag en fintandet kam, og fjern de døde lus efter hver behandling. Der vil komme en hel del ud efter bare én behandling, så vær grundig med en kam.

Gentag behandlingen, så længe det er nødvendigt

De fleste af disse behandlinger kan bruges mere end et par gange, så vær ikke bange for at gentage behandlingen, så længe du har brug for det. Men hvis du tilfældigvis har at gøre med nogle meget vedholdende insekter, så rådfør dig med din læge om din behandling. Når alt kommer til alt, indeholder nogle af disse behandlinger skadelige kemikalier, der ellers kan påvirke din hovedbund og dit hårs sundhed, så vær ansvarlig.

Hvilken medicin er effektiv mod lus?

Der er en hel del ting, du kan gøre for at slippe af med kløen i hovedet og dræbe alle de lus, der har spist sig mætte i din hovedbund. Vi har nævnt shampoo, lotion og cremer - men lad os dykke lidt mere ned i detaljerne, så du har en god idé om, hvad du skal kigge efter, hvis katastrofen indtræffer.

Håndkøbsmedicin

Pyrethriner en af de mest almindelige håndkøbsbehandlinger mod lus, og de er sikre for små børn.. Deres eneste ulempe er, at de ikke dræber lus eller æg, så du kan blive nødt til at gentage processen efter ti dage, hvis de resterende æg og lus ender med at udklækkes.

Permethrin-lotion er en anden meget effektiv håndkøbsbehandling mod lus. Den er god til både levende lus og luseæg, da den efterlader en rest i håret, som dræber alle former for lus. Det kan dog være en god idé at undgå at vaske håret i ti dage, hvis du bruger denne lotion, fordi shampoo og balsam har en tendens til at forstyrre den, så du er nødt til at gentage behandlingen efter syv til ti dage.

et billede af medicin til smertelindring

Hvis det ikke virker, må du tale med din læge og få receptpligtig medicin.

Hvis du vil have noget virkelig effektivt, skal du gå til lægen. I de fleste tilfælde vil en vil lægen ordinere dig et af følgende:

De fleste af disse vil rense din hovedbund for lus med blot en behandling på fem til ti minutter. Nogle af dem (Lindane) kan dog forårsage alvorlige bivirkninger som kramper, svimmelhed, hudirritationer og udslæt - så vær forsigtig, og følg instruktionerne.

Hold dig til instruktionerne, når du behandler luseæg

Uanset om du bruger håndkøbsmedicin eller receptpligtig medicin, Det er vigtigt, at du holder dig til instruktionerne, når du håndterer luseæg.

For at opnå de ønskede resultater og undgå at gentage behandlingen skal du Hold dig til reglerne.

For eksempel, Hvis du bruger permethrin-lotion til at slippe af med lus, og der står på pakken, at du ikke må bruge shampoo i syv dage...eller gentag behandlingen efter syv dage for at dræbe de resterende lus - gør præcis, som der står.

Lad være med at vaske dit hår, og gentag behandlingen efter en uge. Hvis du gør det, er du fri på den tiende dag.

Konklusion - vil tørring af puder dræbe lus?

Vi ved, at luseangreb ikke er noget, vi tager let på. Vi frygter det, vi ligger søvnløse over det, og vi er bange for, at det skal sprede sig i hele huset, sidder fast på vores puder, og vi vil aldrig kunne slippe af med det.

Men hvad har vi lært - vil tørring af puder dræbe lus? Ja, selvfølgelig vil det det. Både varm luft og varmt vand vil være meget effektivt til at dræbe lus, nitter og endda æg, der sidder fast på vores pudebetræk og puder.

Et billede af rensning af puder.

Så længe temperaturen er høj nok, har lusene ikke en chance.

Og så længe du følger instruktionerne og behandler dig selv eller dit barn korrekt, skal du ikke bekymre dig om lus i ret lang tid. De er ude af dit hår om lidt.

Anbefalet læsning:

Comments (0)

Der er ingen kommentarer endnu

Om forfatteren

Alex Petrović
Søvnkonsulent
Som tidligere søvnløs har jeg lært på den hårde måde, hvor vigtigt det er med gode sengetøjsprodukter og søvnhygiejne. Så jeg har studeret for at få et diplom i søvnrådgivning og fortsætter med at forske for at sikre, at du ikke behøver at gå igennem den samme kamp. Forhåbentlig kan vi nu alle sove godt!
Relaterede indlæg

Artikler, du ikke vil gå glip af

Udvalgt billede af sovende på sofa.
14 marts 2024

At sove på sofaen

Før vi går i selvsving over, hvorfor man ikke skal sove på sofaen, så lad os se på nogle af fordelene ved at sove på den. Når alt kommer til alt, hvis det var...
Udvalgt billede af hvorfor bliver puder gule.
26. januar 2024

Hvorfor bliver puder gule?

Levetiden for puden påvirkes af det materiale, den er lavet af. Latex- og boghvedepuder er nok de mest holdbare, men...
Gå ikke glip af det!
Få de seneste anmeldelser, specialtilbud, nye udgivelser og meget mere...
[instagram-feed feed=1]
Luk-knap

Gå ikke glip af det!

Få de seneste anmeldelser, specialtilbud, nye udgivelser og meget mere...

Ved at indsende denne formular tilmelder du dig vores mailinglister.
Se vores Privatlivspolitik.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

da_DKDansk
.