Overskrift burger åben
Søg logo

Spring til

I øjeblikket vises:

Hvordan rengør man en topmadras korrekt?

billede af vores skribent Filip Maric

Skrevet af Filip

Søvnrådgiver

et billede af en medarbejder, der renser en topmadras

26. januar 2024 7 min læsning

Har din nye topmadras mistet sin glans og behagelige duft? Hvis det er tilfældet, skal du ikke bekymre dig. Med vores tips til, hvordan du renser din topmadras, bliver den så god som ny igen på ingen tid!

Næst efter en god madras er en topmadras en af de vigtigste komponenter til at opretholde en sund søvn. A topmadras af høj kvalitet er så fantastisk, at den kan forvandle en middelmådig madras til noget mere end acceptabelt, men hvad der er endnu bedre er, at den kan forvandle en god madras til en fantastisk madras. Derudover kan du gøre hele overfladen mere behagelig og øge støtteniveauet.

Men ligesom sengetøj, som vi sover på, og som bliver snavset, og en madras, der trænger til at blive renset - bliver topmadrassen beskidt, og den skal vaskes. I modsætning til madrasser er en topmadras heldigvis ikke så svær at rengøre. Det hele afhænger af, hvilken type topmadras du har, men generelt er der nogle grundlæggende teknikker og tricks, som du kan anvende på næsten alle topmadrasser for at holde den skinnende ren i lang tid.

Så uden at spilde mere af din tid - lad os komme direkte til sagen. Her får du en hurtig gennemgang af, hvordan du renser en topmadras og generelt holder dit sengetøj i god stand.

Grundlæggende rengøring af topmadras

et billede af rengøring af en topmadras med en støvsuger

Lad os starte med de grundlæggende rengøringsteknikker og ting, du kan gøre i dit eget hjem. Til at begynde med holder vi det enkelt, for i de fleste tilfælde er det det eneste, du skal gøre, med undtagelse af en årlig dybderengøring, men mere om det senere.

Det første, du skal gøre, før du vasker den, er faktisk at vurdere, hvor beskidt din topmadras er. Er den så beskidt, at du er nødt til at købe en ny topmadras, eller kan du rense den? Hvis topmadrassen er ret ren, og du bare har brug for at friske den op, kan selv nogle af disse grundlæggende rengøringsmetoder være for meget. Lad os alligevel se på et par grundlæggende metoder til, hvordan man renser en topmadras.

Fjern sengetøjet, og vask det

Den nemmeste og mest oplagte måde at rengøre en topmadras på er at tage betrækket af og give det en god, grundig tur i vaskemaskinen. Bare sørg for, at dit aftagelige betræk kan maskinvaskes. Du bør rengøre sengetøjet mindst en gang hver anden uge for at opretholde et rent og sundt miljø at sove i, da sengetøj kan være et godt sted for støvmider eller støv.

Fjern en topmadras fra en madras

For at begynde at rengøre selve topmadrassen, skal du først tage den af madrassen. Grunden til, at du fjerner topmadrassen, er, at du bliver nødt til at rengøre begge sider, og det kan du ikke gøre, mens topmadrassen ligger på madrassen.

Vær også meget forsigtig med topmadrasser af memoryskum, for tyndt skum kan let revne og blive beskadiget, og det er det sidste, du ønsker.

Støvsug topmadrassen

Når du har fjernet topmadrassen fra madrassen, skal du støvsuge den grundigt. Igen skal du være forsigtig med støvsugeren, da du ikke ønsker at beskadige skummet eller fyldet. Naturligvis skal du støvsuge begge sider.

Drys bagepulver over toppingen

For at fjerne pletter og virkelig rense madrassen og fjerne al snavs og lugt fra den, skal du drysse et tyndt lag bagepulver over hele topmadrassen. Lad være med at overdrive. Topmadrassen bliver ikke renere, hvis du tilsætter mere bagepulver.

et bagepulver i en lille glaskrukke med en citron ved siden af

Lad det sidde i 8 timer

Når du har drysset bagepulver ud over hele topper, skal du lade den stå ude i ca. 8 timer. Det burde være mere end nok til, at bagepulveret kan gøre tricket.

Støvsug en topper igen

Når du har ventet i de 8 timer, skal du igen have fat i støvsugeren, men denne gang for at fjerne alt det bagepulver, der har siddet der. Gør det grundigt, da du ikke vil have noget bagepulver til at blive siddende.

Vend den, og gentag processen

Når du er færdig, gentager du processen på den anden side af memoryskum-topmadrassen. Hele denne proces kan tage en dag eller to, men det er ikke nødvendigt med mere end en times aktiv rengøring for at fjerne pletter. Gentag også processen, hvis du opdager, at der stadig er en dårlig lugt.

Dybderensning af topmadras

I nogle tilfælde er en almindelig rensning med bagepulver dog ikke nok. Hvis topmadrassen ikke er blevet rengjort i et stykke tid, eller hvis du ved et uheld har spildt juice eller anden væske på den, må du ty til andre metoder. Desuden vil rengøringsmidlet ikke være i stand til at fjerne de ubehagelige lugte i din memoryskum-topmadras.

En mand dybderenser og fjerner støvmider fra en topmadras.

Fjern den resterende væske fra en topper

Spild og væske skaber pletter og uønsket fugt, som skal vaskes så hurtigt som muligt. Naturligvis skal du igen først fjerne betrækket og smide det i vaskemaskinen. Men hvis årsagen til dybderensningen er et uheldigt spild, skal du desuden prøve at tørre al den ekstra væske ud af betrækket. Du kan bruge et stykke køkkenrulle til dette, da køkkenrulle ikke er dyrt og er fantastisk til at fjerne overskydende væske. Nogle topmadrasser er ikke egnet til vaskemaskine og vaskemiddel. Derfor er du nødt til at købe en ordentlig opløsning i stedet for et almindeligt vaskemiddel og udføre pletrensning for at fjerne pletter og fjerne overskydende væske.

Hvis væsken har gennemvædet toppingen, drys bagepulver over.

Hvis toppingen har opsuget væsken, skal du sprede bagepulver over det hele. Det skulle fjerne al den overskydende væske og hjælpe dig videre. Husk at fjerne bagepulveret, når topper tørrer ud.

Bland destilleret hvid eddike og koldt vand, og sprøjt det på toppen.

Hvis du vil rengøre en memory foam-topmadras, skal du tage en sprayflaske og blande lige dele eddike og koldt vand og sprøjte det over det plettede område. I stedet for vaskemiddel kan du bruge den eddike, du ønsker, så længe den er hvid. Bare sørg for, at du ikke gennemvæder topper. Hold din topper tør så meget som muligt.

Tør den overskydende væske ud

Hvis du har overdrevet med vand og eddike, skal du ikke bekymre dig. Bare tag køkkenrulle eller et andet stykke stof og tør forsigtigt den overskydende væske af. Vi kan varmt anbefale papirhåndklæder, da de ikke er dyre og er nemme at bruge.

En kvinde, der tørrer en vinplet af på en topmadras.

Drys bagepulver over toppingen

Når vandet og eddiken er tørret ud, drysser du en stor mængde bagepulver over, og igen lader du det stå i 8 timer. Før du drysser mere bagepulver på, kan du desuden fjerne bagepulveret med en klud dyppet i koldt vand.

Støvsug topstykket

Når de otte timer er gået, tager du en støvsuger og støvsuger forsigtigt, men grundigt, al bagepulveret ud af toppingen.

Gentag processen, hvis der er andre pletter.

Hvis der stadig er pletter tilbage, når du har dybderenset din topmadras, er du velkommen til at gentage processen igen. Hvis det ikke virker anden gang, er skaden sket. Pletten vil forblive, selvom du måske kan fjerne lugten fra dit sengetøj og din topmadras.

Lad overtrækket tørre helt

Før du bruger topmadrassen igen, skal du naturligvis lade den lufttørre helt. En våd topper kan hurtigt blive muggen og angrebet, hvis du ikke lader den lufttørre, og det er ikke noget, du ønsker. I sidste ende bør du lade topper tørre i direkte sollys. Det direkte sollys vil tørre den helt ud og samtidig dræbe ædelstene.

Hvilke rengøringsmidler kan jeg bruge til rengøring af topmadrasser?

For nogle nemme eller ikke så nemme pletter, der kan fjernes, behøver du ikke at vask hele topmadrassen. Du kan bare håndtere pletten og så rengøre din topper, når du plejer at rengøre den.

I de tilfælde kan det være nødvendigt at gå lidt anderledes til værks. Her er, hvordan man gør.

Hydrogenperoxid

Brintoverilte kan være et godt valg, hvis der er tale om genstridige pletter, som ikke kan fjernes med sæbe eller eddike. Husk på, at brintoverilte er ret slibende, og at det kan blege din topper, så brug det forsigtigt og kun, når det er absolut nødvendigt.

et billede af en plastbeholder med hydrogenperoxid

Opvaskesæbe

Mild opvaskesæbe kan være ret effektiv til at fjerne pletter fra topmadrasser, selvom folk først tænker på vaskemiddel. Bland en lille smule opvaskemiddel med varmt vand (undgå koldt vand), og lav en skummende blanding til din skumtopmadras. Du skal kun bruge skummet til at rengøre topmadrassen, da du gerne vil undgå at gennemvæde topmadrassen med vand.

Eddike

Så længe du bruger hvid eddike, kan du bruge en hvilken som helst slags til at fjerne pletter fra din soveoverflade. Bland lige dele vand og eddike i en sprayflaske, og sprøjt det forsigtigt ud over det plettede område for at hjælpe med at rense det.

Enzymrengøringsmiddel

Igen, hvis du har brug for at fjerne genstridige pletter, kan du bruge kommercielle enzymrengøringsmidler. De bruges almindeligvis til biologiske pletter som blod eller urin. De sliber ikke så meget som hydrogenperoxid, men er også meget effektive. De kan købes i de fleste butikker.

En mand renser en topmadras med eddike.

Anbefalet læsning:

Ofte stillede spørgsmål om rengøring af topmadrasser

Til sidst vil vi gerne svare på nogle ofte stillede spørgsmål om rengøring af topmadrasser. Vi tænkte, at det ville være en god idé at afslutte med nogle nyttige, enkle svar på nogle almindelige spørgsmål.

Hvordan fjerner jeg urin fra min topmadras?

Du kan fjerne urin fra din topmadras enten med et enzymrengøringsmiddel eller med en blanding af opvaskemiddel, bagepulver og brintoverilte. Det er bedre at bruge en specialopløsning til denne type rengøring.

Hvilket rengøringsmiddel kan jeg bruge til min topmadras?

Der findes forskellige rengøringsmidler, du kan bruge til at rengøre din topmadras - bare sørg for, at de fungerer godt sammen. For eksempel fungerer bagepulver og hydrogenperoxid rigtig godt sammen, men ingen af dem bør blandes med eddike. Glem ikke at følge instruktionerne for pleje.

Hvorfor bliver topmadrasser gule?

Der er flere årsager til, at topmadrasser bliver gule, men de fleste skyldes pletter fra hudolie, død hud, snavs eller sved. En madrasbeskytter eller regelmæssig vask af betrækket bør gøre arbejdet.

Hvor ofte skal jeg rengøre min topmadras?

Du kan rengøre betrækket, så ofte du vil, men en topper skal rengøres hver anden til tredje måned, afhængigt af hvor ofte du bruger den. Hvis du har lugtproblemer, skal du foretage en dybderensning.

Comments (0)

Der er ingen kommentarer endnu

Relaterede indlæg

Artikler, du ikke vil gå glip af

Udvalgt billede til Hvordan vælger man en madras? Lær, hvad du skal kigge efter
15 marts 2024

Sådan vælger du en madras

Okay, før vi begynder at dykke ned i alle detaljerne omkring din nye madras, er der et par ting, vi bør slå fast først. Så vi...
et billede af, hvordan man slipper af med væggelus
26. januar 2024

Hvordan slipper man af med væggelus?

Hvis du undrer dig over, hvordan væggelus er kommet ind i dit hjem, og du går så meget op i hygiejne, skal du vide, at det ikke er din skyld. Selvom de kan...
Gå ikke glip af det!
Få de seneste anmeldelser, specialtilbud, nye udgivelser og meget mere...
[instagram-feed feed=1]
Luk-knap

Gå ikke glip af det!

Få de seneste anmeldelser, specialtilbud, nye udgivelser og meget mere...

Ved at indsende denne formular tilmelder du dig vores mailinglister.
Se vores Privatlivspolitik.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

da_DKDansk
.