Overskrift burger åben
Søg logo

Spring til

I øjeblikket vises:

Kan det være farligt for helbredet at sove på gulvet?

billede af vores skribent Filip Maric

Skrevet af Filip

Søvnrådgiver

Billedet viser en person, der sover på gulvet.

29. januar 2024 7 min læsning

At sove på gulvet er et emne, som der findes mange modstridende fakta om. Mens nogle sværger på, at det er den perfekte måde, og at det har kureret deres rygsmerter, mener andre, at det er skadeligt at sove på gulvet. Lad os sammen finde ud af, hvad sandheden er.

I Storbritannien og generelt i den vestlige verden er det normalt at sove i en seng. Fra vi bliver født, sover vi i en vugge, og senere køber vi forskellige sengerammer. Men bare fordi vi gør det på den måde, betyder det ikke, at det er praksis overalt i verden.

I Japan er der for eksempel tradition for at sove på gulvet. Japan er ikke en undtagelse, sådan er det i det meste af Asien. I Afrika har mange ikke råd til en seng, så de sover på gulvet og får en god nats søvn.

Men det er bemærkelsesværdigt, at gulvsøvn også er ved at blive en trend i Storbritannien og USA. Der er flere grunde til, at flere og flere sover på gulvet, og de primære er minimalisme, bedre søvnkvalitet og rygsmerter.

Der er også et betydeligt antal sovende, der finder det meget behageligt. Vi er ved at udforske alt, hvad der er relateret til dette emne for bedre at forstå fordele og ulemper.

Sove på gulvet og rygsmerter

Et billede af en mor og en søn, der sover på gulvet.

Rygsmerter er nok det første, man kommer til at tænke på, når man taler om at sove på gulvet. Er du en af dem, der er på udkig efter smertelindring? Vi er nødt til at fortælle dig, at påstanden om, at det hårde gulv kan hjælpe mod rygsmerter, ikke er understøttet af videnskaben.

Det betyder ikke, at det er skadeligt, og at du skal opgive det, hvis det hjælper dig. Men du bør helt sikkert overveje, om din madras er støttende nok. Måske er madrassen for blød, og så søger du støtte på gulvet. Men gulvet er for fast, hvilket heller ikke anbefales på samme måde som for faste madrasser. Derfor vil det være bedst at vælge en medium madras, hvis du lider af rygsmerter.

Vil det hjælpe mig med min iskias at sove på gulvet?

Iskiasnerven er den største nerve i menneskekroppen. Den strækker sig fra lænden til fodsålen. Iskias er smerter i en del af denne nerve og er et af de hyppige problemer ved en stillesiddende livsstil. Den direkte årsag er oftest en udbuling eller diskusprolaps, men det kan også være en forsnævring af åbningen mellem hvirvlerne eller noget andet.

Hvis du har iskias, vil din læge anbefale dig at købe en fastere madras.. Du kan vælge et gulv i stedet for en fastere madras, men igen er der ingen beviser for, at det vil hjælpe dig. Men der er bestemt beviser for, at den faste madras er gavnlig for denne tilstand.

Relateret læsning:

Kan det forbedre min kropsholdning at sove på gulvet?

Du kan sikkert konkludere, at vi vil fortælle dig det samme igen. At sove på gulvet kan have en positiv effekt på din kropsholdning, hvis du i øjeblikket sover på en for blød madras, der ikke støtter din krop, hvilket fører til en forkert kropsholdning.

Gulvet vil kun hjælpe midlertidigt, men så snart du rejser dig op, vil holdningen være dårlig igen. Det er nødvendigt at styrke og strække musklerne, så de er i stand til at opretholde en korrekt kropsholdning uden hjælp. Hvis problemet ikke kun er dårlig holdning, men du ved, at du har en lidelse som skoliose, skal du sørge for at konsultere en læge eller fysioterapeut.

Er det farligt for gravide at sove på gulvet?

At sove på gulvet anses for at være sikkert for gravide kvinder. Der er ingen objektiv grund til, at du skulle undgå det, hvis du føler dig godt tilpas. Det eneste problem kan være, at du har svært ved at rejse dig op og lægge dig ned på gulvet, når du er i den sidste del af graviditeten. Hvis du synes, det er meget udfordrende, bør du gå i seng igen, indtil fødslen går i gang.

Det er også sikkert for barnet at sove på gulvet. Selvom årsagen til pludselig spædbarnsdød (SIDS) ofte er ukendt, er kvælning forårsaget af puder en af de hyppigste kendte årsager. Derfor er SIDS mindre almindeligt i kulturer, hvor det at sove på gulvet er en del af rutinen.

At sove på gulvet: En hurtig guide

Et billede af et par på gulvet, der spiser pizza.

Hvis du er vild med at sove på gulvet, vil vi ikke forsøge at overbevise dig om, at du skal opgive det. Det, vi vil gøre, er at give dig en hurtig guide.

Hvis du gennemfører følgende justeringer, vil det være endnu mere behageligt at sove på gulvet end før, og du vil falde hurtigere i søvn.

Hav nok plads omkring dig

Hvis du beslutter dig for permanent at udskifte sengen med et gulv, er du nødt til at rydde op i rummet. Det er nødvendigt at give sig selv plads nok til, at man kan bevæge sig frit i søvne. Det er især vigtigt for dem, der sover uroligt og vender og drejer sig hele natten. Når du har gjort plads nok til, at du kan sove sikkert, skal du sørge for at rengøre gulvet regelmæssigt. Gulvet er mere beskidt end sengen, så du skal rengøre det med nogle dages mellemrum, hvis ikke hver dag.

Læg en yogamåtte, en madras eller et tæppe på gulvet.

Selvom du har det godt med at sove direkte på gulvet, vil det være mere behageligt, hvis du lægger en måtte, en madras eller et tæppe på gulvet.. Gulvet er for fast, og du har brug for noget, der gør overfladen lidt blødere, mens støtten forbliver den samme. Hvis det bare skal være lidt blødere, kan du vælge en måtte eller et tæppe, og hvis du vil have en søvnoplevelse, der minder mere om en seng, kan du vælge en topmadras eller endda en madras.

Du skal være opmærksom på, at en madras, der ligger direkte på gulvet, i gennemsnit har en kortere levetid end en madras, der ligger på en sengeramme. Søvnfirmaer understreger altid betydningen af en robust sengeramme for levetid og generel ydeevne.

Test din sovestilling

har problemer med skulder- og hoftesmerter på en fastere madras, og så er det sikkert, at situationen bliver endnu værre på gulvet. Så vi kan ikke se, hvordan sidesovere kan drage fordel af dette. Ikke desto mindre vil andre sovestillinger - mave- og rygsovere - helt sikkert få en meget bedre nattesøvn på gulvet sammenlignet med sidesovere. Kombinations-sovere bør også teste det, for det afhænger af, hvilken sovestilling der er den primære for en kombinations-sover.

Brug en tynd pude

Gulvet holder din rygsøjle på linje, og det er derfor, mange mennesker vælger at ligge på gulvet, når de har ondt i ryggen.. En pude med lav loftshøjde er det eneste svar i denne situation. En pude med højere loft vil løfte dit hoved for højt, og det vil føre til nakkesmerter.

Relateret læsning:

Brug en ekstra pude, hvis du sover på maven.

Selvom det er godt at sove på gulvet for mange forsovere, har de stor risiko for at få ondt i nakken og ryggen, selv om puden er god. Det anbefales ofte at sove uden hovedpude, og hvis du stadig vil bruge en tynd hovedpude, så tilføj en anden under Bækkenregionen. Dermed reduceres trykket på nakke- og skulderregionen betydeligt.

Prøv en hurtig lur for at se, om det passer dig.

Du ved ikke, om det er noget for dig at sove på gulvet eller ej, hvis du ikke prøver det. Men test ikke denne måde at sove på hele natten, ellers risikerer du at vågne op med smerter. En hurtig eftermiddagslur vil være en glimrende indikator for, om du skal prøve en nats søvn, eller om du straks skal gå i seng igen.

Mulige ulemper ved at sove på gulvet

Det er helt klart, at der må være visse ulemper ved at sove på gulvet, ellers ville ingen bruge en sengeramme. I så fald vil sengerammen være et unødvendigt møbel, der bare optager værdifuld plads i soveværelset. De ulemper, vi vil nævne, er individuelle. Det betyder ikke nødvendigvis, at du vil opleve de samme ulemper som en anden. Vi ønsker blot at gøre dig opmærksom på muligheden for, at noget sådant kan ske. Hvis du oplever nogle af de følgende symptomer, skal du overveje, om der er en anden årsag, eller om det skyldes, at du sover på gulvet. Tag skridt til at løse problemet.

Nysen, løbende næse og forkølelse

Et billede af en læge, der holder sig for næsen

Har du et svagt immunforsvar? Eller sover du koldt? Hvis svaret på et eller begge af disse to spørgsmål er positivt, så tror vi ikke, at det vil være behageligt for dig at sove på gulvet. Det er helt sikkert køligere på gulvet, selv om du lægger et tæppe under det. Årsagen er ikke kun gulvets kulde, men også at den kolde luft er tungere og har en tendens til at falde ned.

Om sommeren kan du føle dig godt tilpas, men om vinteren kan du blive forkølet. Nys og løbende næse kan være symptomer på mange ting, ikke bare at sove på gulvet, men hvis du ikke kan finde årsagen, kan dette være en af dem.

Hoste og hvæsende vejrtrækning

Pibende vejrtrækning er en meget specifik lyd, som er let at genkende. Det kan være resultatet af så mange forskellige ting. Søvnapnø er en af de mest almindelige syndere, såvel som forkølelse og astma. Du har sandsynligvis ikke kighoste, men en anden form for hoste ledsager normalt hvæsende vejrtrækning. Om hoste og hvæsende vejrtrækning skyldes en forkølelse eller en allergi, er endnu uvist. Begge dele kan i hvert fald have noget at gøre med at sove på gulvet. Prøv først at gøre gulvet grundigt rent og fjerne selv den mindste mængde støv. Hold derefter øje med dit helbred for at se, om du har nogen ledsagende helbredsproblemer.

Allergireaktioner og udslæt

Allergier er mere almindelige end nogensinde før i menneskets historie. Årsagen er den høje eksponering for kemikalier og andre giftige stoffer. Der er også allergier, som altid har været der, f.eks. allergi over for pollen og støvmider. Hvis du begynder at nyse og hoste, så snart du lægger dig på gulvet, er det sandsynligvis en allergisk reaktion. Hvis du lider af allergi, ved du, hvad der forårsager problemet. Hvis du ikke er det, skal du overveje, om du er allergisk over for støv eller over for et gulvrengøringsmiddel. Udslæt kan være et separat symptom på allergi eller optræde sammen med hoste og andre hyppige symptomer.

Konklusion

Tingene er ikke sort-hvide, når det handler om at sove på gulvet. Mens det for én person kan være en løsning på rygsmerter og forbedret søvnkvalitet, kan det for en anden person være en meget ubehagelig oplevelse. Det er op til dig at prøve. 

Hvis du ikke føler dig godt tilpas første gang, kan du overveje at lægge et tæppe, en dyne eller endda sove i en sovepose, selv om du er hjemme. Hvis du jævnligt gør gulvet rent og skruer op for centralvarmen, kommer du ikke til at fryse, og du burde ikke få allergisymptomer.

Comments (0)

Der er ingen kommentarer endnu

Relaterede indlæg

Artikler, du ikke vil gå glip af

Udvalgt billede til hvordan man stopper snorken
20 marts 2024

Hvordan forebygger man snorken og får en bedre nattesøvn?

Fedtvæv og dårlig muskeltonus bidrager til snorken. Selv om du ikke er overvægtig i almindelighed, kan overvægt lige omkring...
et billede af, hvordan man reder en seng
26. januar 2024

Hvordan reder man en seng?

Lad os først starte med nogle grundlæggende ting om sengen. Fra fundament til dekoration - det er alt, hvad du skal bruge for at få din seng til at se fantastisk ud. Fundamentet...
Gå ikke glip af det!
Få de seneste anmeldelser, specialtilbud, nye udgivelser og meget mere...
[instagram-feed feed=1]
Luk-knap

Gå ikke glip af det!

Få de seneste anmeldelser, specialtilbud, nye udgivelser og meget mere...

Ved at indsende denne formular tilmelder du dig vores mailinglister.
Se vores Privatlivspolitik.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

da_DKDansk
.