Overskrift burger åben
Søg logo

Spring til

I øjeblikket vises:

Følelsesløshed i hænderne, mens du sover

et profilbillede af TSA-forfatteren Alex

Skrevet af Alex Petrović

Søvnkonsulent

Udvalgt billede til følelsesløshed i hænderne, mens du sover.

31. januar 2024 13 min læsning

Følelsesløshed i hænderne, mens du sover, er ikke noget at bekymre sig om ... så længe det varer fem minutter. Vi er her for at hjælpe dig med at få følelsen tilbage.

Følelsesløshed i hænderne kan være en bekymrende og ubehagelig fornemmelse og har forskellige årsager. Ved første manifestation af symptomer er det nødvendigt at afgøre, om det er et midlertidigt symptom eller længerevarende.

Hvis du er træt af at have to betonklodser siddende for enden af dine arme, hver gang du vågner, er det på tide at gøre noget ved det. Vi skal nok få de hænder til at arbejde igen, men først skal vi forstå årsagen til problemet.

Årsager til følelsesløshed i hænderne, mens man sover

At vågne op til en følelsesløs hånd kan være en forvirrende og ubehagelig oplevelse. Når hænderne prikker, kan listen over årsager til denne tilstand være lang - fra nerveskader til kredsløbsproblemer.

Årsagen kan også være, at man sover i en akavet stilling, der presser nerverne sammen, at man bruger en pude, der er for høj eller for lav, eller at man har en drøm, hvor man holder fast i noget i timevis (hey, det kan ske!).

Et billede af en mand, der sover.

Faktisk skyldes en sådan tilstand kompression af blodkar eller nerver i hænderne. Vær opmærksom på, at følelserne kan være harmløse og forsvinde af sig selv. Lad os undersøge nogle mulige årsager til, at du oplever følelsesløshed i dine hænder, mens du sover.

Usund sovestilling

I de fleste tilfælde går symptomerne (svie, følelsesløshed) hurtigt over. Det kan hjælpe at bevæge håndfladen langsomt, indtil følelsen vender tilbage. Et blidt håndtryk kan også hjælpe. Men hvis det sker for dig oftere, bør årsagen (usund sovestilling) behandles, ikke konsekvensen.

Uanset om du er en SidesoverUanset om du sover på ryggen eller på maven, kan du forbedre din sovestilling. Visse sovestillinger lægge pres på nerverne i arme og hænder. På grund af dette er mavesovere mest udsatte. Men at sove på siden kan være en lige så dårlig løsning, hvis din arm eller dit håndled er bøjet.

Det sundeste valg er at sove på ryggen, men vær forsigtig. Hvis du hviler baghovedet på din hånd, skal du ikke forvente bedring!

Uegnet madras og/eller pude

Hvordan påvirker den forkerte madras din krop? Utilstrækkelig støtte til hoved, nakke og rygsøjle forårsager ubehag og spændinger i musklerne. Dernæst opstår der smerter og stivhed i disse dele af kroppen. Til sidst påvirker det også dine nerver og forårsager følelsesløshed og snurren. Stivhed og smerte opstår på grund af nervekompression.

Så ved at vælge den rigtige madras og hovedpude kan man opretholde en god nervesundhed og forebygge nerverelaterede tilstande. Du har brug for en overflade, der giver tilstrækkelig støtte, komfort og justering af rygsøjlen.

Nerve i klemme

Hvad betyder en nerve i klemme? Det er som at klemme en finger. Det er meget ubehageligt og inkluderer følelsesløshed, snurren, svaghed og muskelkramper. Men nerver i klemme kan forekomme forskellige steder i kroppen. Det kan for eksempel være i nakken, skuldrene eller benene. De mest almindelige årsager til nerver i klemme er skader, dårlig kropsholdning eller noget mere alvorligt som en diskusprolaps.

Man ved aldrig, hvornår man kan forårsage nervekompression. Som du har mærket en million gange nu - de er meget følsomme. Det skyldes, at de sender signaler rundt i kroppen og gør det muligt for os at føle fornemmelser som smerte, berøring, temperatur og tryk.

Når man tænker over det, har man brug for dem, ikke sandt? Derfor er det vigtigt at være opmærksom på din kropsstilling, også når det gælder din sovestilling. Det vil forhindre potentielle skader.

Karpaltunnelsyndrom

Medianusnerven løber fra underarmen til hånden. Når den bliver klemt i KarpaltunnelHvis du får et tryk på ulnarnerven, vil du føle en irriterende fornemmelse; udløsende faktorer kan være håndbevægelser, gigt eller diabetes. Det samme gælder for kompression af ulnarisnerven, en anden nerve, der løber i underarmen sammen med radialisnerven. Kompression af radialisnerven forårsager næsten den samme følelse. Har du nogensinde følt ømhed og smerter i hænderne efter at have skrevet på computeren i flere timer?

Din krop fortæller dig, at det er tid til at hvile og lindre karpaltunnelsmerter. Men hvis du, som de fleste, ignorerer disse signaler, vil du opleve følelsesløshed. Forsøg ikke at ryste hånden eller bøje fingrene, fordi den vil blive i skrivepositionen. Den gode nyhed er, at der findes en løsning. Følg disse trin:

Hvis der ikke er sket en forbedring, skal du kontakte din læge.

Kardiovaskulære problemer

Forskellige hjerte-kar-problemer, herunder potentielt dødelige hjerteanfald, kan forårsage følelsesløshed i hænderne, mens man sover. Det samme gælder for slagtilfælde. Følelsesløshed efter slagtilfælde er en almindelig sekundær effekt på grund af de ramte områder. Hvis du oplever ledsagende symptomer, såsom brystsmerter eller problemer med at tale/gå, skal du straks tage på skadestuen.

Mangel på vitaminer

Som vi alle ved, er vitaminer afgørende for en persons psyko-fysiske velbefindende. Mangel forårsager forskellige problemer. For eksempel er vitaminerne B12 og B6 vigtige for at opretholde en sund nervefunktion.

Hvad er konsekvenserne af manglen på disse vitaminer? En af de mest almindelige forekomster er nerveskader, som fører til følelsesløshed eller snurrende fornemmelser. Derudover kan mangel på E-vitamin forårsage den samme tilstand. Menneskekroppen kan ikke syntetisere dem, så de skal indtages gennem mad eller tilskud.

Tips til at afhjælpe følelsesløshed

Så du har brug for, at blodet suser gennem dine årer og vækker dine hænder! Du kan lave en håndstand, high-five dig selv eller ryste det af dig som Taylor Swift. Men der findes endnu bedre metoder til at slippe af med ubehaget.

Et billede af en sovende kvinde.

Skift sovestilling

Det er en effektiv metode til at lindre følelsesløshed i lemmerne forårsaget af nervekompression. Men der er et par ting, du skal vide. At sove på maven er et stort NEJ. På den måde lægger du pres på håndled og albuer. Det anbefales i stedet at sove på ryggen eller siden.

Det er ikke en dårlig idé at lægge en pude mellem benene. På den måde mindsker du risikoen for nervekompression i hænderne og gør det lettere at falde i søvn. Du er velkommen til at eksperimentere med sovestillinger og madrasser.

Sovestilling og madras skal passe sammen!

Køb en ergonomisk pude eller en ny madras

Har du overvejet at skifte madras? At skifte madras eller hovedpude er en vigtig del af din behandlingsplan for følelsesløshed i hånden. Uanset om årsagen er harmløst tryk på nerverne eller underliggende medicinske tilstande, har du brug for ændringer i dit sovemiljø.

Så lad os gå på indkøb! Husk dog på, at ikke alle liggeunderlag er skabt lige godt.

Brug lidt tid på research, og køb ikke bare den første, du finder (ligesom du ikke ville swipe blindt til højre på en dating-app, skal du heller ikke købe en madras eller pude blindt uden at have lavet lidt research).

Tag kosttilskud til søvn

En fiberrig kost og antioxidanter sænker kolesteroltallet og stimulerer blodcirkulationen, hvilket lindrer lidelser. Dårlig sovestilling eller andre søvnrelaterede problemer er direkte relateret til følelsesløshed i hænderne, mens man sover. Det er derfor, søvntilskud er en god løsning!

De vil forbedre søvnkvaliteten betydeligt og reducere risikoen for følelsesløshed i dine hænder. Nogle af de mest kendte kosttilskud er melatonin, baldrianrod, kamille og L-theanin.

De er dog ikke en erstatning for god søvnhygiejne. Det er lige så vigtigt at undgå koffein før sengetid samt brug af elektriske apparater. Glem ikke at opretholde en konsekvent søvnplan.

Medicinske behandlinger

Langvarig snurren og følelsesløshed i hænderne kan være tegn på en alvorlig sygdomstilstand. Problemer i hjernen eller rygmarven kan forårsage det. Diabetisk neuropati (perifer nerveskade på grund af diabetes) kan give snurren i arme, hænder og fingre.

Derudover er mulige årsager perifer neuropati, migræne, gigt, multipel sklerose, radikulopati (iskias), autoimmune sygdomme eller infektioner. Det er derfor, det er vigtigt at finde årsagen og først derefter behandle tilstanden. Nogle gange kræver det involvering af et helt team af speciallæger at komme problemet til livs. Kemoterapi-induceret perifer neuropati er også mulig sammen med andre symptomer.

Tip: Det er nødvendigt at konsultere en læge, før man tager medicin.

Et billede af en smilende læge.

Fysioterapi

Det involverer som regel en kombination af øvelser og udstrækning. Det omfatter forskellige teknikker til at fremskynde cirkulationen og eliminere inflammation. Disse er:

Styrkende øvelser:

Det skal man huske: Brugen af specifikke teknikker i fysioterapi afhænger af årsagen til symptomerne.

Bøjler

Hvem siger, at følelsesløshed ikke kan være moderigtigt? Bøjler er en af de mest almindelige behandlinger for karpaltunnel (forbedrer blodgennemstrømningen og lindrer smerter). Så hvis du føler følelsesløshed, snurren eller smerter i hænderne, skal du ikke være bange for at omfavne dit nye tilbehør. Det er en særlig anordning, der giver støtte og kompression.

Der findes flere typer bandager, f.eks. håndledsskinner, kompressionshandsker, fingerskinner, elastiske håndledsbandager eller natbandager. Men prioriter funktioner som justerbarhed, støtte og holdbarhed, når du vælger.

Kirurgi

Desværre er det nogle gange ikke nok at strække ud for at genvinde følelsen i hånden. Behandling af karpaltunnelsyndrom kan være et eksempel. Kirurgi er den eneste løsning, hvis andre behandlinger (såsom skinner og fysioterapi) er ineffektive. Er processen smertefuld?

Du behøver ikke at være bange, for operationen udføres under lokalbedøvelse. Indgrebet indebærer et lille snit i håndleddet og et snit for at lette trykket på medianusnerven. Derfor er indgrebet ikke krævende, men restitutionsperioden er længere. Hvis du har cervikal spondylose, vil operationen være anderledes. Cervikal spondylose er ikke relateret til centralnervesystemet, så det er neurokirurger, der skal operere dig.

Medicin

Smertestillende midler som ibuprofen eller acetaminophen bruges hovedsageligt. De er kendt for at få musklerne til at slappe af og bruges ofte mod muskelsmerter. Antiinflammatorisk medicin anbefales til hævelser som karpaltunnelsyndrom eller nerverodskompression. Visse typer af antidepressiva kan forbedre nervefunktionen.

Forebyggelse af følelsesløshed i hænderne, mens man sover

Du vågner om morgenen og prøver at få fat i din telefon, men dine hænder er som - bare fem minutter mere (eller en hel time), tak. Bare rolig - vi har nogle råd til at hjælpe dig. Alt, hvad du behøver, er at forbedre dine vaner. Det refererer til:

Men det er ikke nok. Nogle gange er årsagen til følelsesløshed i hænderne stress. Det er derfor, du bør deltage i aktiviteter, der forbedrer den mentale sundhed.

Et billede af en kvindehånd

Regelmæssig fysisk aktivitet

Følelsesløshed i hænderne kan nogle gange være forårsaget af inaktivitet, men det er ikke altid tilfældet. Sandheden er dog, at inaktivitet fører til dårlig blodcirkulation, som kan forårsage snurren og følelsesløshed. Når vi bevæger fødderne, stimulerer vi blodgennemstrømningen og aktiverer mange muskler i kroppen.

Regelmæssig motion styrker din krop og dit sind, reducerer stress og forbedrer dit generelle helbred. Du vil også føle dig fantastisk tilpas. Du ved, hvad du skal gøre.

Så grib din vandflaske og tag noget træningstøj på!

Opretholdelse af korrekt kropsholdning

Korrekt kropsholdning bidrager ikke kun til et bedre fysisk udseende. Ved at opretholde den reducerer du risikoen for følelsesløshed i hænderne. Hvordan kan det være? Dårlig kropsholdning skaber ideelle betingelser for kompression på de nerver, der passerer gennem nakke, skuldre og arme. Thoracic outlet syndrom er så almindeligt. For eksempel er det at sidde på hug og falde sammen de mest almindelige årsager til muskelspændinger. Heldigvis kan du forebygge det med et par enkle trin:

Tip: Giv din krop tid til at vænne sig til nye holdningsvaner.

Metoder til at lindre stress og angst

På grund af en stressende situation frigiver kroppen hormoner, der påvirker cirkulationen. Derefter indsnævres blodkarrene og blodgennemstrømningen til hænderne. På den måde opstår der prikken og følelsesløshed. For at undgå dette skal du finde en måde at kontrollere din angst på. Den mest effektive metode er abdominal vejrtrækning. Hvorfor det?

En anspændt situation fører til hurtig vejrtrækning - hyperventilation. I modsætning til brystvejrtrækning, som er overfladisk, accelereret og ubalanceret, giver mavevejrtrækning mulighed for den bedste udnyttelse af ilt og kuldioxid. Træk vejret langsomt ind gennem næsen, og mærk, hvordan lungerne fyldes med luft, og maven langsomt hæver sig. Tæl til 4, mens du trækker vejret ind. Pust derefter ud gennem munden og tæl til 7.

Hvornår skal man søge lægehjælp, hvis man får følelsesløshed i hænderne, mens man sover?

Hvis følelsesløsheden i dine hænder varer længere, end du tidligere har følt, normalt en kort periode, anbefaler eksperter, at du søger akut lægehjælp. Selvom følelsesløshed i hænderne kan være det første eller eneste symptom, du bemærker og føler, er det stadig en tilstand, der skal behandles.

At finde årsagen til snurrende hænder begynder med en undersøgelse og en kortlægning af sygdomshistorien, så lægen kan få så mange oplysninger som muligt.

Et billede af en læge, der skriver.

Vedvarende følelsesløshed eller snurren

Du vil få det meget bedre, hvis du holder op med at sove på din arm hele natten. Hvornår skal jeg betragte min følelsesløshed som "vedvarende"?

Svaret er komplekst. Det afhænger af, hvad følelsesløsheden skyldes. Men hvis du føler en brændende fornemmelse i din hånd i mere end fem dage, og der ikke sker nogen forbedring, bør du gøre noget. Du kan kun være hundrede procent sikker, hvis du udfører de foreskrevne undersøgelser hos en læge.

Det er bedre at være på den sikre side, når det gælder dit helbred. En konsultation med en læge er altid en god idé!

Svaghed i hænder og arme

Vær også opmærksom på intensiteten af følelsen. Hvis du føler muskelsvaghed, er det svært for dig at holde genstande, så søg lægehjælp så hurtigt som muligt (uanset hvor mange dage der er gået).

Følelsesløshed og svaghed er ofte relaterede symptomer, som ved karpaltunnelsyndrom. En sådan tilstand indikerer skader på de muskler eller nerver, der kontrollerer armens bevægelser og styrke.

Men vågenhed i hænder og arme kan også være et symptom på andre tilstande, der påvirker nerver eller muskler i arme og hænder.

Smerter eller hævelser

Hvis du oplever smerte eller hævelse ud over følelsesløshed i din hånd, er det vigtigt at søge lægehjælp. Hvorfor er det vigtigt? I nogle tilfælde er det bare en nerve, der er trykket sammen eller irriteret. Men med en fysisk undersøgelse kan du være sikker på, om det er noget mere alvorligt. Det kan være karpaltunnelsyndrom, gigt, seneskedehindebetændelse eller en forstuvning eller forstrækning.

Vanskeligheder med at udføre daglige aktiviteter

Gå til lægen, hvis du har svært ved at holde en genstand i hænderne og udføre finmotoriske opgaver.

Lægen vil udføre billeddiagnostiske tests og fysiske undersøgelser for at fastlægge den rette behandlingsplan. I nogle tilfælde indebærer det kirurgi, men for det meste er det medicin, fysioterapi eller simple råd. En sådan feedback vil hjælpe dig med at lindre symptomerne mere smertefrit og forbedre din evne til at udføre daglige aktiviteter.

Konklusion

Følelsesløshed i hænderne kan være en stor udfordring, når man skal udføre dagligdags opgaver. Pludselig bliver simple opgaver som at knappe bukser eller skrive på telefonen en herkulisk anstrengelse. Fysioterapi, kropsmassage, medicin og, om nødvendigt, kirurgisk indgreb er de mest anvendte metoder.

Bare rolig; du kan forbedre dine vaner for at reducere risikoen for at opleve denne irriterende fornemmelse. Forbedr derfor din sovestilling, dyrk regelmæssig motion, og hold dig til en sund kost.

Anbefalet læsning:

Comments (0)

Der er ingen kommentarer endnu

Om forfatteren

Alex Petrović
Søvnkonsulent
Som tidligere søvnløs har jeg lært på den hårde måde, hvor vigtigt det er med gode sengetøjsprodukter og søvnhygiejne. Så jeg har studeret for at få et diplom i søvnrådgivning og fortsætter med at forske for at sikre, at du ikke behøver at gå igennem den samme kamp. Forhåbentlig kan vi nu alle sove godt!
Relaterede indlæg

Artikler, du ikke vil gå glip af

et billede af Kan en madras give hoftesmerter?
31. januar 2024

Kan madrasser give hoftesmerter?

Den mest åbenlyse årsag til dine hoftesmerter er muligvis en fast madras. Eller, for at være mere specifik, en madras, der er for fast til dig. Mens ...
Udvalgt billede af at tale i søvne.
26. januar 2024

At tale i søvne

Sleep talking, også kendt som somniloquy, er en parasomni (forstyrrende søvnforstyrrelse), hvor en person taler i søvne. Søvnsnak kan ...
Gå ikke glip af det!
Få de seneste anmeldelser, specialtilbud, nye udgivelser og meget mere...
[instagram-feed feed=1]
Luk-knap

Gå ikke glip af det!

Få de seneste anmeldelser, specialtilbud, nye udgivelser og meget mere...

Ved at indsende denne formular tilmelder du dig vores mailinglister.
Se vores Privatlivspolitik.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

da_DKDansk
.