Overskrift burger åben
Søg logo

Spring til

I øjeblikket vises:

Hvordan vælger man en madras? Lær, hvad du skal kigge efter

et profilbillede af TSA-forfatteren Alex

Skrevet af Alex Petrović

Søvnkonsulent

Et profilbillede af Rob, vores søvnrådgiver

Præsenteret af

Rob - Vores oplægsholdere

Luk-knap

15 marts 2024 15 minutters læsning

Der er mange faktorer, der spiller ind, når det handler om at få en perfekt nats søvn. Fra din sovestilling til dit stressniveau, det kan være ret skræmmende. Så i dag vil vi starte i det små og diskutere, hvordan du vælger en madras, der vil forbedre din søvn.

Som vi har nævnt, er der mange ting, der spiller ind på en god nats søvn. Og det kan være svært at vurdere, hvor meget de enkelte aspekter påvirker det endelige produkt. Men at få en god madras bør helt sikkert stå øverst på din prioriteringsliste.

Når alt kommer til alt, støtter den hele din krop, dikterer, hvordan temperaturen kan svinge, er den primære faktor for komfort og så videre. Så lad os tage det trin for trin og se på alle de forskellige spørgsmål, du skal stille dig selv, før du beslutter dig for en ny madras.

Og til sidst bør du være i stand til at gennemse alle de madrasser, vi har præsenteret indtil nu, og med det samme se, om de er det rigtige valg for dig. Så lad os komme i gang!

Hvor skal man starte, når man vælger en madras?

Okay, før vi begynder at dykke ned i alle detaljerne omkring din nye madras, er der et par ting, vi bør fastslå først. Så vi foreslår, at du finder pen og papir frem eller opretter et word-dokument og noterer svarene på følgende spørgsmål, så du kan indsnævre tingene, før du overhovedet begynder at gennemse alle de forskellige madrasser, der findes på markedet.

Har du brug for en ny madras?

Et billede af tre madrasser stablet oven på hinanden

Det mest grundlæggende spørgsmål, du bør stille dig selv, er, om du overhovedet har brug for en ny madras. Det har du, nøje undersøge din nuværende Søvnoplevelse.

Hvis du for eksempel vågner op med smerter i nakke og ryg, Din madras er sandsynligvis enten for gammel eller for fast.. Disse problemer kan ikke nemt løses uden at købe en helt ny madras og starte forfra. Det samme gælder hvis du kun oplever søvnløshed eller overophedning, når du ligger i din egen seng, mens selv sofaen giver en bedre oplevelse.

På den anden side, hvis dine problemer kun er et let ubehag eller en mild allergisk reaktion, er der en god chance for, at en topmadras vil være tilstrækkelig.. Så prøv realistisk at vurdere, hvor drastisk din nuværende situation er, og vær især opmærksom på, hvor gammel madrassen er (da alt over 7 år er nødt til at falde i unåde).

Hvilken størrelse har du brug for?

Det andet store spørgsmål er, hvilken størrelse du leder efter? Det kan være fristende at kigge efter en madras i queensize-størrelse og forestille sig, at man ruller rundt på den, men Hvis du ikke har plads til det, bør det ikke overvejes.

Og på den anden side er selv den bedste enkeltmadras ikke det værd, hvis du skal dele seng med din partner eller endda en stor hund. Så vi foreslår, at du kigger på denne oversigt over madrasstørrelser i Storbritannien, måler dit værelse og holder dig til det, du har brug for.

Husk også på, at en ny sengeramme også kan koste en del penge. Så hvis du beslutter, at du gerne vil have en større madras, skal du straks beregne, hvor stor en ekstra udgift sengerammen vil udgøre.

Undersøg dine nuværende søvnvaner

Nu, hvor du har fastslået, at du faktisk har brug for en ny madras, og du kender størrelsen på den madras, du gerne vil have, er det tid til at gå i gang med de sværere spørgsmål. Så til at begynde med vil vi gerne have dig til at undersøge dine nuværende sovevaner i to hovedkategorier.

Hvordan sover du?

Din sovestilling kan virke temmelig ligegyldig, men Den dikterer faktisk din perfekte madras en hel del.. Hvis du f.eks. kun sover på maven, vil en fast madras føles meget rarere, end hvis din mave synker ned i madrassen, og du ender med at sove i en U-form.

På den anden side, hvis du sover på siden, kan en blød madras gøre det muligt for dine hofter at synke, og for din rygsøjle at forblive lige. Og hvis du sover kombineret (hvilket betyder, at du skifter sovestilling i løbet af natten), har du brug for en madras, der føles relativt behagelig, uanset hvordan du vender og drejer dig.

Så notér din sovestilling og skriv den ned et sted, da vi vender tilbage til disse typer senere i artiklen og diskuterer dem mere detaljeret. Og Sørg for at tage højde for din sovestilling. - som at få en fastere madras (for eksempel), mens du for det meste sover på siden, kan føre til en alvorlig mangel på søvn.

Fasthed

En infografik, der viser madrassens fasthedsskala

På samme måde som i det foregående segment, lad os tale om fasthed. På den ene side afhænger det også i høj grad af din sovestilling - med Mave- og rygsovere foretrækker generelt fastere madrasser, sidesovere kan lide blødere modeller, og kombinationssovere ønsker at ligge et sted midt imellem.

Men når det kommer til den ideelle fasthed for dig og din madras, Du skal også tage højde for din kropsvægt. Det skyldes, at jo tungere du er, jo fastere skal madrassen generelt være, for at din rygsøjle kan forblive sund.

For de fleste mennesker vil mellemfaste madrasser gøre arbejdet. men hvis du er lettere eller tungere end den gennemsnitlige voksne, kan du kigge på den fasthedsskala, vi har angivet, og se, hvad der fungerer for dig. Og bemærk, at det ikke er en eksakt videnskab - da det afhænger af dine overordnede proportioner, og du altid kan tilpasse fastheden med topmadrasser eller ved at gøre madrassen mindre fast.

Pris

Et billede af to prisskilte

Det næste store spørgsmål, du skal besvare, er "hvor meget skade kan din tegnebog tåle?". Spøg til sideEn madras af høj kvalitet kan være ret dyrSå det er vigtigt at vide med det samme, hvad dine grænser er.

Derfor er sopstille et generelt budget, der tager højde for potentielle forsendelsesomkostninger samt eventuelle ekstra produkter, du måtte få brug for. (som en ny sengeramme, sengetøj, dyner osv.). Når du har gjort det, anbefaler vi generelt, at du ikke engang kigger på de produkter, der ligger betydeligt over din øvre grænse - da det sidste, du ønsker, er, at FOMO overskygger din dømmekraft.

Misforstå os ikke, de dyrere madrasser har en tendens til at være af en højere kvalitet - da producenterne kan bruge materialer af højere kvalitet, visse dele af madrassen kan skræddersys, og/eller de kommer med fordele, som du ikke kan få andre steder.

Når det er sagt, er der ud over en god madras en anden faktor, der i høj grad påvirker søvnen, nemlig din mentale sundhed. Og selv den bedste madras kan ikke garantere en perfekt nattesøvn, hvis du er deprimeret over at have brugt for mange penge og gældsat dig.

Hvilket materiale og hvilken madrastype vil du vælge?

Hidtil har alle de faktorer, du skulle overveje, været i forhold til dit budget, dine vaner og dine behov. Men nu bevæger vi os ind på madrasspecifikt territorium og at bestemme kvaliteterne ved en god madras. Når alt kommer til alt, kan forskellige madrastyper give helt forskellige oplevelser, når det gælder søvnkvalitet.

Når det er sagt, er det ikke en eksakt videnskab. En madras med pocketfjedre kan stadig være blød, en skummadras kan have god åndbarhed, en madras uden fjedre kan stadig være støttende og så videre. Vi vil bare give dig nogle generelle karakteristika, der har tendens til at dukke op, og så kan du lave yderligere research for at se, hvilken type der passer bedst til dig.

Hvis du har sovet elendigt indtil nu, er det måske på tide at overveje en anden type madras. Og for at få det til at gå lidt hurtigere, inkluderer vi også køb af madrasser guide til hver kategori, så du ikke behøver at spilde tid på at søge på internettet.

Skum

En illustration af korrekt sovestilling for rygsøjlen

Først og fremmest har vi skummadrasser. Generelt set, skummadrasser har tendens til at være den blødeste madrastype da man kan synke ned i skummet og få fornemmelsen af at sove på en sky. Derfor er det også typisk den bedste madras til lette personer, der sover på siden.

Og hvis du specifikt leder efter madrasser med memoryskum, får du også en hel del smertelindring og støtte til leddene da dine hofter og skuldre kan dykke lidt ned i skummet i stedet for at presse mod det. Så skummadrasser er også et fremragende valg for dem, der ofte har ondt i kroppen.

Når det kommer til ulemperne ved skummadrasser, Den mest almindelige, du vil høre, er i forbindelse med overophedning.. Skum er generelt meget tæt, og derfor kan varmen fra din krop ikke frit spredes i madrassen og holde dig afkølet. Dette er dog et mindre problem med skummadrasser af højere kvalitet, da de har tendens til at have en form for afkølingsmekanisme.

Endelig kan skummadrasser afgasse en smule, men lugten bliver sjældent hængende i mere end en dag eller to. For at se de memoryskummadrasser, vi anbefaler, foreslår vi, at du læser vores artikel om emnet.

Forår

Et billede af en person, der løfter en springmadras op.

Madrasser med lommefjedre eller fjedre er den ældste madrastype og har en metalkonstruktion af en slags, der er dækket af et blødere materiale ovenpå. Generelt set, de har tendens til at være meget fastere end skummadrasser (nogle gange med betegnelsen ortopædiske madrasser) og give mere støtte.

Oven i det er de også typisk mere åndbar da luften let kan bevæge sig mellem fjedrene og spredes under sengen. Nogle avancerede modeller har endda ventilationsåbninger i siden, som hjælper denne proces yderligere. Så de er et fremragende valg til personer, der sover varmt, samt tungere personer og folk, der har brug for meget kropsstøtte.

Men springmadrasser kan også har tendens til at have dårligere bevægelsesisolationda enhver bevægelse overføres til de mange fjedre. Det er noget af et problem, hvis man deler seng med en partner. Men ligesom med skumgummimadrasser, fjerner de mere avancerede modeller dette problem ved at skabe individuelle lommer til fjedrene.

Endelig er budgetorienterede springmadrasser måske ikke så behagelige som billige skummadrasser, da polstring af lav kvalitet kan gøre, at du føler konstruktionen nedenunder. For at se de springmadrasser, vi anbefaler, skal du gå videre til vores guide.

Hybrid

En hybridmadras tager grundlæggende både skum og fjedre og sætter dem sammen i håbet om at være den bedste type madras på markedet. Det er dog ikke altid tilfældet, da de Kvaliteten kan variere drastisk, afhængigt af hvor du køber madrassen.

Så selvom nogle hybridmadrasser opnår Goldilocks-zonen, hvor man har komforten fra en skummadras og støtten fra en memoryskummadras, skal man være forsigtig. Når alt kommer til alt, kan du ende i den modsatte situation og få en madras, der både er overophedet og har problemer med bevægelsesoverførsel.

Så det er lidt svært at vurdere, hvornår man skal vælge en hybrid. At holde øje kan aldrig skade, men vi foreslår, at man er ekstra forsigtig og at tage hensyn til brandet. Når alt kommer til alt, er der meget større sandsynlighed for, at hybridmadrasserne hos John Lewis er af høj kvalitet end hos en ukendt forhandler på internettet.

Og hvis du vil have vores personlige bud på de bedste hybridmadrasser, er her vores liste. De kan være en smule dyre, men vi synes, de er pengene værd.

Latex

Den nemmeste måde at se og forstå latexmadrasser på er at Betragt dem som opgraderede skummadrasser. De giver den samme følelse af at synke ned, har generelt en høj komfort og kan holde dig varm om vinteren på grund af materialets tæthed.

Faktisk overgår latexmadrasser (især når det er naturlatex) skum på visse områder. Mest bemærkelsesværdigt, det reagerer meget hurtigere end skumDet betyder, at du bare kan hoppe i sengen, og så former den sig efter din krop på få sekunder.

Men vær opmærksom på, at en førsteklasses oplevelse som denne også kan komme med en førsteklasses pris. Så hvis du leder efter budgetvenlige muligheder, vil en latexmadras sandsynligvis ikke passe ind. Men hvis du gerne vil vide mere om latex, og hvordan det adskiller sig fra skumså har vi den perfekte artikel til dig!

Luftmadras

Når det kommer til luftmadrasser, er det en blandet landhandel. De fleste bruger kun en luftmadras, når de har gæster, eller når de er ude at campere. Når alt kommer til alt, Ingen anden madras er så let at transportere og samtidig ret let at sætte op. (hvis du har en pumpe).

Men der er intet, der forhindrer dig i at gøre en luftmadras til din foretrukne madras. Bare Sørg for, at luftmadrassen er tyk (35 cm er minimum) og at den nederste del af madrassen har et slidstærkt materiale som vinyl.

Desuden kan luftmadrasser være ret unikke. For eksempel kommer nogle større luftmadrasser med to separate kerner hvor du individuelt kan indstille, hvor fast hver side af madrassen skal være. Og hvis du kan lide at sove på en fast madras, mens din partner kan lide at sove blødt og behageligt, er det en fantastisk fordel at have.

Men du skal også huske på, at luftmadrasser kræver mere vedligeholdelse end almindelige madrasser og sandsynligvis ikke holder nær så længe. Hvis du vil vide mere, skal du bare gå videre til vores komplette guide til luftmadrasser.

Vandseng

Ligesom luftmadrasser er vandmadrasser ikke så populære, men de er helt sikkert det perfekte valg for nogle mennesker. Og det skyldes, at den har nogle meget specifikke fordele og nogle meget specifikke ulemper.

Når det kommer til fordelene, er den vigtigste den ekstra smertelindring. Det er faktisk sådan, Vandmadrasser var oprindeligt beregnet til hospitaler, simpelthen fordi de er så gode til at støtte ryg og led.. Og en anden ting, der er værd at huske på, er, at vandsenge holder i lang tid (nogle gange op til 15 år).

Så hvis din ryg gør ondt, og du ikke har lyst til at vende tilbage til denne artikel i et årti eller to, kan en vandseng være ideel for dig. Men de kan også være ret besværlige at vedligeholde og De er de eneste madrasser, der kan forårsage alvorlige skader på dit soveværelse, hvis du er uheldig.

Og mens de mere avancerede modeller har komplet temperaturstyring, vil de billigere modeller nok få dig til at fryse lidt. Hvis du vil vide mere om Vandmadrasser og deres egenskaberanbefaler vi, at du læser vores artikel.

Hvilke funktioner vil du gerne have?

Nu hvor vi har talt om madrastyper og generelle retningslinjer, er det tid til at tale om detaljerne - de funktioner, madrasserne kan tilbyde. Baseret på din livsstil, din sammensætning og dine behov kan nogle funktioner ikke være til forhandling, mens andre bare vil drive prisen op uden grund. Så her er nogle af de funktioner, du bør kigge efter.

Isolering af bevægelse

Bevægelsesisolering eller fravær af bevægelsesoverførsel refererer begge til, hvor godt en madras kan isolere dine bevægelser. Med andre ord, hvis din madras har en god bevægelsesisolering, Du skal kunne komme op i den ene side af sengen uden at forstyrre den anden halvdel.

Som du kan forestille dig, er dette vigtigt for folk, der deler seng med en person, der sover let. For det meste finder du denne funktion i avancerede springmadrasser, der har individuelt indlejrede fjedre og skummadrasser med høj densitet.

Og hvis du gerne vil Få mere at vide om bevægelsesisolering og hvordan det kan gavne din søvn, har vi en artikel om netop det emne.

Temperaturregulering

Et billede af temperaturregulerende sengetøj

Temperaturregulering handler om, hvor godt en madras kan holde dig ved en optimal temperatur, normalt i form af åndbarhed. Det er især vigtigt for folk, der bor i et varmere klima, eller som sover varmt af natur, da overophedning kan være ret skadeligt for din søvn.

Og som vi tidligere har nævnt, blandt madrasser i mellemklassen, madrasser med pocket-fjedre har tendens til at være mere åndbare. Men blandt de dyrere modeller er der ikke den store forskel på skum- og springmadrasser.

Og hvis du vil vide mere om nogle af de bedste temperaturregulerende produkter, foreslår vi, at du kigger nærmere på Simbas Stratos-teknologi.

Trykaflastning

Hvis du ofte vågner op og føler, at nogen har placeret et trykluftsbor på din ryg, bør trykaflastning være en høj prioritet for dig. Heldigvis, både spring- og skummadrasser tilbyder denne fordelom end på lidt forskellige måder.

Som vi har sagt, er springmadrasser generelt fastere og kan derfor holde din rygsøjle lige. Det lindrer smerter og holder ryggen sund. Memoryskum lader derimod dine led dykke en smule ind, hvilket letter det tryk, du normalt føler, når du presser dig op mod en hård overflade.

Så begge typer kan hjælpe med mindre smerter og generel støtte. Men hvis problemet er mere alvorligt, har du måske brug for en ortopædisk madras. Ikke desto mindre er her de bedste madrasser til rygsmerter, som vi anbefaler, og som vil give tilstrækkelig trykaflastning.

Garantier

Et billede af et symbol, der repræsenterer en garanti

Til sidst vil vi gerne tale om mærker og de garantier, de kan tilbyde. Som vi har sagt før, Madrasser kan koste en del, men de kan også holde i lang tid.. Så det er ret vigtigt at sørge for, at den madras, du ender med at købe, har tilstrækkelig dækning og kommer fra et velrenommeret mærke.

Når alt kommer til alt, kan garantierne variere drastisk, afhængigt af hvilken producent du køber madrassen fra. Nogle Amazon-forhandlere tilbyder måske ikke nogen garanti, mens mellemstore virksomheder måske tilbyder 1-2 års dækning.

Men så kigger man på store brands og ser, at Deres garantier holder i et årti eller nogle gange endda hele livet! Selvfølgelig bør du altid læse det med småt og se, præcis hvilken type skade der er dækket, men for det meste tilbyder de større mærker simpelthen mere sikkerhed. Hvis du vil vide mere om madrasgarantierså klik her.

Og det er ret vigtigt, for det kan være svært at finde den rigtige madras, så det burde være en lettelse at vide, at man ikke behøver at gøre det hvert andet eller tredje år. Når det er sagt, er det ikke en nødvendighed. Du kan få en madras fra et mindre kendt mærke uden garanti, hvis det passer dig - dog, Vi anbefaler på det kraftigste en madrasbeskytter i så fald for at forlænge madrassens holdbarhed.

Hvordan vælger man en madras, hvis man sover på siden?

Et billede af en kvinde, der sover på siden.

Hvis du sover på siden, er du heldig. Da de fleste mennesker sover på siden (enten hele tiden eller ofte), De fleste madrasser er lavet med dig i tankerne. Det eneste, du virkelig skal holde øje med, er fastheden.

Det skyldes, at hvis din hofte og skulder presses mod en hård overflade, kan det føre til ømhed om morgenen (især hvis du er lidt tungere). Og hvis du vil have den bedste madras, anbefaler vi, at du kigger efter en madras med zoneinddelt støtte og en medium fast skalering. Hvis du vil have specifikke anbefalinger, kan du finde vores valg af madrasser til sidesovere lige her.

Valg af madras, hvis du sover på ryggen

Et billede af en mand, der sover på ryggen med hænderne bag hovedet.

Til personer, der sover på ryggen, Det er ret vigtigt at holde din rygsøjle lige. Så en madras med god støtte burde passe ret godt til dig. Det vigtigste, du skal være opmærksom på, er, at madrassen ikke er for blød.

Det skyldes, at når du sover på ryggen (især hvis du er lidt tungere) Du ønsker ikke, at dine hofter skal dykke ned i madrassen og dermed give din rygsøjle en U-form.. Så hvis det er muligt, så tjek, om madrassen har for meget spillerum, når du ligger på den.

En anden måde at sikre, at din rygsøjle er i en sund position, er ved at få en god hovedpude, der støtter din nakke, men ikke løfter dit hoved for langt op. Og hvis du vil have nogle pudeanbefalinger til rygsovere, er dette artiklen for dig.

Hvad hvis jeg sover på maven?

For mavesovere er det vigtigste, du skal huske på, at holde trykket væk fra maven og nedre del af ryggen. Denne faktor afhænger både af din vægt og fastheden af den madras, du ender med at vælge. Som en generel tommelfingerregel, Hvis du er til den tungere side, skal du prøve at vælge en madras, der er lidt blødere (men ikke så blød, at din midterdel kan dykke ned i den og krumme din ryg).

Når det er sagt, foretrækker nogle mavesovere en fast madras. Så det bedste, du kan gøre, er at tjekke, om det er ubehageligt eller endda smertefuldt at ligge på maven. Og ligesom med rygsvømmere skal du prøve at undgå puder med stor lofthøjde, da det kan føre til, at din nakke og rygsøjle er i en ubehagelig position. Så her er nogle pudeanbefalinger til forsovere.

Hvordan vælger jeg en madras, hvis jeg har ondt i ryggen?

Hvis du har ondt i ryggen hele tiden, at få en madras med tilstrækkelig støtte og smertelindring er et must. Heldigvis kan både spring- og skummadrasser tilbyde disse egenskaber og dermed lindre dine smerter. Faktisk kan selv visse topmadrasser, når de placeres på en mellemfast madras, give dig det, du leder efter.

Vi vil dog også påpege, at det at holde ryggen smertefri ikke begynder og slutter i din seng. Du skal også holde op med at sidde på hug i løbet af dagen, undgå at lægge pres på rygsøjlen og opsøge en professionel, hvis smerterne er alvorlige.

Hvordan vælger jeg en madras, hvis jeg lider af nakkesmerter?

et billede af en mand, der lider af nakkesmerter

Når det kommer til nakkesmerter, er det ikke sikkert, at din næste madras har alle de svar, du søger. Det er fordi En god hovedpude har meget mere indflydelse på din nakke end en behagelig seng. Så sørg for, at du ikke bare tager den første pude, du finder.

Når alt kommer til alt, kan puder være lige så forskellige og funktionsspecifikke som madrasser! Til at begynde med anbefaler vi, at du kigger på følgende puder mod nakkesmerter og ser, om de passer ind i dit budget.

Hvordan vælger jeg en madras, hvis jeg er overvægtig?

Som du måske har bemærket, Overvægt kan ændre din tilgang til at købe en ny madras.. Det skyldes i høj grad, at der lægges mere pres på din krop, og derfor kan fejl og mangler ved madrassen være mere udtalte.

Når det er sagt, er det ikke verdens undergang. Langt de fleste madrasser kan bære mennesker af enhver vægt, og de fleste sengerammer er ekstremt robuste. (især hvis du vælger en metalkonstruktion). Så det eneste, du skal holde øje med, er, om du føler ubehag i maven, når du sover på maven, og/eller om dine hofter synker ned i madrassen, når du ligger på ryggen/mavsen.

Bortset fra disse to faktorer er alle andre dele af det at vide, hvordan man vælger en madras, det samme på tværs af alle vægtklasser. Og hvis du er på udkig efter specifikke anbefalinger, foreslår vi, at du læser vores artikel om de 12 bedste madrasser til overvægtige.

Konklusion

Som du kan se, er der meget at huske på, når man leder efter perfektion! Men at vide, hvordan man vælger en madras, der passer perfekt til dig, er mere end det værd i det lange løb. Så gør dit bedste for at finde dit perfekte par, og skriv i kommentarfeltet nedenfor, hvis du har spørgsmål.

Om forfatteren

Radivoje
Relaterede indlæg

Artikler, du ikke vil gå glip af

Udvalgt billede af, hvordan man stopper rastløse ben med det samme.
26. januar 2024

Hvordan stopper man rastløse ben med det samme?

Der er mange potentielle årsager og risikofaktorer for RLS. RLS behøver heller ikke at være forbundet med noget underliggende medicinsk problem. Både...
Udvalgt billede til Sove på stranden
31. januar 2024

At sove på stranden om natten - er det sikkert?

Når man ligger på stranden og hygger sig, kan Moder Natur godt finde på at give en et par overraskelser i form af vejrliget. Ja, vejret kan...
Gå ikke glip af det!
Få de seneste anmeldelser, specialtilbud, nye udgivelser og meget mere...
[instagram-feed feed=1]
Luk-knap

Gå ikke glip af det!

Få de seneste anmeldelser, specialtilbud, nye udgivelser og meget mere...

Ved at indsende denne formular tilmelder du dig vores mailinglister.
Se vores Privatlivspolitik.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

da_DKDansk
.