Overskrift burger åben
Søg logo

Spring til

I øjeblikket vises:

Hvordan slipper man effektivt af med væggelus uden at tilkalde et professionelt firma?

et profilbillede af TSA-forfatteren Alex

Skrevet af Alex Petrović

Søvnkonsulent

et billede af, hvordan man slipper af med væggelus

26. januar 2024 11 min læsning

Væggelus er meget små insekter, men de kan have en stor indvirkning på vores helbred. De kan forårsage en række problemer, herunder hududslæt, psykologiske effekter og allergiske symptomer. Så hvordan slipper man af med væggelus?

Selvom væggelus er et meget lille insekt, normalt 5 til 7 mm, er det stadig synligt med det blotte øje.. Det faktum, at de ikke er mikroskopisk små, gør dem lettere at identificere. Men de er små nok og overraskende smarte, så det vil tage dig måneder at opdage, at du har problemer med væggelus.

De problemer, de kan forårsage, står slet ikke i forhold til deres størrelse, tværtimod kan de forårsage store helbredsproblemer. Det kan de også, de formerer sig meget hurtigtHver hun lægger omkring 500 æg i løbet af sin levetid. Vi vil fortælle dig, hvordan du slipper af med væggelus effektivt uden at ringe til et professionelt firma, men også hvornår det er tid til at tilkalde professionelle væggelusudryddere.

Hvor gemmer væggelus sig?

Hvis du undrer dig hvordan væggelus kom ind i dit hjemOg du går så meget op i hygiejne, Du skal vide, at det ikke er din skyld. Selvom de ikke kan flyve, finder væggelus forskellige måder at komme ind i dit hjem på og forbliver godt skjult i lang tid. De kan kravle ind i din kuffert, taske eller dit tøj. mens du er ude at rejse og på den måde komme ind i dit hjem. En anden måde er at købe brugte møbler, hvor de har været gemt i lang tid. Også fordi de kan gå og klatre, De kan komme til din lejlighed fra en anden lejlighed.

et billede af en rullemadras

Når de ankommer til dit hjem, vil de kunne gemme sig i møbler og tøj. De har små, affladede kroppe, så de kan gemme sig godt.Og de laver heller ikke reder som andre insekter, hvilket gør det endnu sværere at opdage dem. Det er forkert at tro, at de udelukkende gemmer sig i den seng, hvor du sover. De kan gå et par meter hen til dig hver nat, hvilket betyder, at de kan gemme sig andre steder. Så du er nødt til at gennemsøge hele huset.

Hvornår bider væggelus?

Sengebugsvin er insektaktive om natten. De lever af blod, mens du sover. De har et aflangt næb, som de bruger til at gennembore huden og derefter drikke blodet. Det tager dem et par minutter at afslutte deres festmåltid, Normalt i op til 10 minutter, og så går de igen.

Deres bid gør ikke ondt, i hvert fald ikke med det samme, så de vil sandsynligvis aldrig vække dig, når de bider dig. Det gør de også, Der er ingen specifik del af kroppen, de er rettet mod, Men væggelus angriber den del af huden, der er blottet i øjeblikket. Når du mærker kløe og sår, vil du sikkert give myggene skylden, men du må ikke glemme, at væggelus kan give de samme symptomer, dog forsinket. Hvis du har et kæledyr, er lopper det tredje potentielle insekt, der kan forårsage sådanne problemer, men lopper angriber for det meste området omkring anklerne.

3 vigtigste tegn på angreb af væggelus

Du kan finde væggelus på et 5-stjernet hotel og i det mest beskidte hus, fordi de lever af blod, så renlighedsniveauet har intet at gøre med forekomsten af væggelus. De følgende 3 er de vigtigste tegn på angreb af væggelus, og hvis du bemærker nogen af dem, skal du reagere med det samme.

Blod på lagnerne

Hvis du ser blodpletter på lagnerne, og du for eksempel skar dig forleden dag, er såret sandsynligvis åbnet igen. Eller blodpletter kan være en konsekvens af menstruation. Men hvis du bemærker små og mørke pletter, som normalt har en rund formHvis der er blodpletter, tyder det på, at der er væggelus.

Mange tror fejlagtigt, at blodpletter på lagnerne skyldes, at dit blod drypper fra det sted, hvor væggelusen har bidt dig. Men de Et væggelusbid er meget lille og vil ikke forårsage den type blødning.. Blodpletter på lagnerne opstår, når du ved et uheld knuser væggelusen, mens du sover, og det blod, den har suget, siver ud. Det er meget muligt, at du vil finde resterne af insektet et sted i nærheden af pletten, hvilket så entydigt vil indikere, at du har væggelus.

Æg og skaller fra væggelus

I færd med at nå fuld modenhed, Væggelus skal skifte hud fem gange, så hudfjerning kan også være tegn på væggelusangreb.. Som sagt lægger hunnerne op til 500 æg i løbet af deres liv, så måske finder du endda æg.

Men det er mindre sandsynligt, for i modsætning til den voksne væggelus, der er 5 til 7 mm i størrelse og synlig for det blotte øje.e, æggene er omkring 1 mm, nogle gange mindre, hvilket er meget svært at se med det blotte øje. I stedet vil du se gule pletter på stoffet, som bliver siddende, når væggelusene klækker fra ægget.

Muggen lugt

Mange ved ikke, at lugt er et andet meget almindeligt tegn på angreb af væggelus, især når der er et stort antal af dem. Hvis du bemærker, at dit soveværelse lugter meget ubehageligtHvis der er noget muggent i den, og du ikke kan finde årsagen, er det meget sandsynligt, at det er væggelus, der er skyld i lugten.

Lugten er faktisk forårsaget af feromoner, som væggelus frigiver.Og når der er mange af dem, bliver lugten stærkere. I starten, når der kun er nogle få væggelus, vil du sandsynligvis ikke kunne lugte en særlig lugt, men efter et par uger eller måneder vil du kunne.

Hvordan slipper man af med væggelus i 7 trin?

Det er bestemt muligt at slippe af med væggelus selv, uden hjælp fra professionelle. Du skal vide, at det kræver en indsats og tid, og at du ikke kan udrydde dem fra den ene dag til den anden. Men hvis du følger de næste 7 trin, har du en god chance for at slippe af med disse irriterende insekter.

Identificer angreb af væggelus

Selvfølgelig er Det første, du skal gøre, er at indse, at du har væggelus i dit hjem.. Problemet er, at det er meget svært at opdage et lille angreb, som er let at behandle. Men det er ikke kun vigtigt at opdage angreb.

Du kan også skal opdage alle områder, som væggelusene har beboet. Hvis du kun finder dem ét sted, så har du ikke gjort noget. Du vil ødelægge dem der, men de vil blive ved med at reproducere sig andre steder. Så tjek alle dele af dit hjem i detaljer med lommelygte og forstørrelsesglas, såsom madras, sengeramme, skab og så videre. Markér alle steder, hvor du finder levende eller døde væggelus, samt æg, skaller, hud og gule pletter, så du ikke glemmer alle stederne senere.

Skrub madrassen med en børste, før du støvsuger den.

For at slippe af med alle de væggelus, der er gemt inde i madrassen, Skrub madrassen med en børste, før du støvsuger den.. Dette er en meget nyttig metode, og smid derefter børsten væk, da det kan ske, at resterne af æggene klæber til børsten. Da æg er meget klæbrige.

Hold det angrebne område inddæmmet

Det første skridt, når du opdager et angreb, er at inddæmme og bekæmpe væggelus. Den Den bedste måde at inddæmme et angreb på er at støvsuge alle de steder, hvor der er fundet spor af væggelus. Selvom det naturligvis ikke vil udrydde dem, vil du reducere deres antal betydeligt. Som et resultat vil færre hunner lægge færre æg, og på den måde vil du bremse væksten af væggelus. Det vil give dig tid til at tage de næste skridt. Når du har støvsuget alle steder, skal du straks udskifte posen.og smid posen så langt væk fra dit hjem som muligt.

et billede af et professionelt isoleret rum på grund af forurening

Efterlad ikke en taske, for de kan komme ud af den. Vask alt tøjet, hvor du fandt det, i vaskemaskinen, og tør det ved høj varme. Hvis du ikke kan vaske eller tørre ved høj temperatur, skal du smide tøjet ud. Eller opbevar det forseglet i en plastikpose i lang tid, indtil væggelusene dør.

Udskift og rengør lagner regelmæssigt

Vores råd er at købe nye lagner og smide de gamle væk. Hvis du ikke ønsker at købe nye lagner, fordi du for nylig har købt gamle lagner, så vask og tør dem ved 90 grader celsius.. Det kan du gøre, hvis de er lavet af bomuld, men ikke hvis de er lavet af polyester. Skift også lagnerne så ofte som muligt for at dræbe eventuelle insekter.

Støvsug seng og omgivelser

Når du har skrubbet madrassen med en børste, støvsug madrassen. Det er ligegyldigt, om du allerede har støvsuget det, gentag hele proceduren, som inkluderer udskiftning af posen, når du er færdig med at støvsuge. Vi ved godt, at det er kedeligt, men det er den eneste måde at slippe af med dem en gang for alle.

vedligeholdelse af madras

Få et madrasbetræk

Madrasbetræk er generelt populære, fordi mange af dem er vandtætte og også reducerer slitage på madrasbetrækket. Men de har en anden meget nyttig funktion, og det er at beskytte dig mod væggelus.

Du bør dog Vær opmærksom på, at ikke alle madrasbetræk er egnede til at bekæmpe væggelus. Det skal være specielle uigennemtrængelige madrasindpakninger, hvoraf nogle er fremstillet til væggelus, og der er nogle madrasbetræk, der blandt andet kan bruges til dette formål. Et passende madrasbetræk vil forhindre væggelusene i at komme ud af madrassen og dermed efterlade dem uden føde, indtil de dør. Det vil også forhindre nye væggelus i at komme ind.. Det er vigtigt, at betrækket har en lynlås, så væggelusene ikke kan finde vej ud. En lignende type indkapslinger findes også til puder. Det vil gavne alle dem, der har nye madrasser og puder og ikke ønsker at skifte dem ud bare på grund af væggelus.

Få ryddet op i alt rodet i dit soveværelse

Rod i dit soveværelse eller i et andet rum er et ideelt skjulested for væggelus.fordi man ikke kan støvsuge eller behandle med insektmidler på rod af aviser og andre lignende ting. Så smid rodet væk, og slip dermed af med de væggelus, der gemmer sig der. Læg alle de ting, du smider ud, i en forseglet pose.

Hvilke metoder er effektive mod væggelus?

Når du har taget alle disse skridt for at holde væggelusene i skak, er der kun tilbage at anvende en eller flere af de effektive metoder til at dræbe væggelus, så ingen af dem forbliver i dit hjem. Hvis du ikke har midlerne til at udføre nogen af disse behandlinger, kan professionelle hjælpe dig.

Varmebehandling

Væggelus er meget følsomme over for høje temperaturer og det er en af de nemmeste måder at fjerne væggelus hurtigt på. Vi har allerede nævnt, at det at vaske tøjet ved høj temperatur og tørre det ved høj varme vil ødelægge dem. Strygning er en lige så effektiv metode.

En mand dybderenser og fjerner støvmider fra en topmadras.

For at fjerne væggelus fra andre dele af huset, kan man Den indre rumtemperatur hæves til et niveau, hvor væggelus ikke kan overleve.. Det er en meget effektiv metode, fordi den ødelægger skjulte væggelus på alle svært tilgængelige steder, og den er helt sikker og ugiftig for mennesker og dyr. Temperaturen skal være omkring 50 grader celsius.

Kold behandling

Ligesom de ikke kan overleve høje temperaturer, Væggelus kan heller ikke overleve lave temperaturer. Enhver temperatur under frysepunktet er dødelig for disse insekter.

Selvom det ikke er muligt at sænke temperaturen i huset til et så lavt niveau, kan det være en effektiv metode til tøj. Læg det angrebne tøj i forseglede poser og derefter i fryseren. Det er helt sikkert, at når du tager tøjet ud af fryseren, vil alle væggelusene være døde.

Damprensere

Da du ikke kan fryse eller vaske hårde overflader, madrasser eller polstring ved høje temperaturer, Du bør bruge en damprenser til den slags. Den høje temperatur, som en damprenser kan producere, er mere end nok til at udrydde væggelus.

et billede af en professionel medarbejder, der damprenser møblerne

Hvornår er det tid til at tilkalde professionelle væggelusbekæmpere?

Hvis du ikke har det nødvendige udstyr til varme-, kulde- eller dampbehandling, Det er den første grund til at ringe til en professionel. Hvis du ikke kan finde ud af, hvor væggelusene gemmer sig, men du ser tegn på, at de er til stede i dit hjem, har fagfolk også deres egne effektive metoder til at lokalisere dem.

Et billede af en professionel skadedyrsbekæmper, der desinficerer et hus indvendigt.

En anden grund til at søge hjælp er, hvis der er så mange væggelus på så mange forskellige steder at du på trods af alle de foranstaltninger, du har truffet, ikke er sikker på, at du har udryddet dem alle. Brug ikke giftige kemikalier, dette bør også overlades til professionelle, fordi de ved, hvilke kemikalier der gør mindst skade på mennesker. Og hvis du er nødt til at være ude af dit hjem i et par dage på grund af kemisk behandling, vil de advare dig om det. Fagfolk kan også fortælle dig, om der ud over væggelus også lever andre insekter i dit hjem, såsom lopper, og om det er nødvendigt med en fuldstændig desinfektion.

Ofte stillede spørgsmål om, hvordan man slipper af med væggelus

Find svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål om væggelus i den sidste del af vores guide.

Hvad dræber væggelus øjeblikkeligt?

Høje temperaturer over 50 grader celsius og lave temperaturer under 0 grader dræber væggelus med det samme.

Hvorfor dukker væggelus op i første omgang?

Væggelus er på konstant jagt efter føde, og deres eneste føde er blod, så de forsøger altid at finde et nyt hjem, hvor de kan få adgang til mennesker og kæledyr. Det har intet at gøre med, hvor rent der er i hjemmet.

Kan jeg tage væggelus med udefra?

Ja, det kan du, og det er sådan, de fleste væggelusangreb starter.

Hvor længe lever væggelus?

De lever normalt mellem 4 og 6 måneder, og i løbet af den tid lægger hunnerne mange æg, ofte omkring 500.

Hvad er nogle af de steder, hvor væggelus lever?

De lever i madrasser, tøj, gamle aviser og endda vægge.

Lever væggelus i puder?

Mange væggelus vælger at bo i puder, og det er på den måde, du kan finde pudeindkapslinger på det britiske marked.

Bliver væggelus i tæpper?

Tæpper, især dem, du ikke bruger i øjeblikket, er yndlingssteder for alle væggelus.

Hvad sker der, hvis man ignorerer væggelus?

Med tiden vil de formere sig så meget, at du ikke kan ignorere dem længere.

Vil det hjælpe at smide madrassen ud for at slippe af med væggelus?

Sandsynligvis ikke, da de som regel optager mere end bare ét sted i hjemmet.

Anbefalet læsning:

Comments (0)

Der er ingen kommentarer endnu

Om forfatteren

Alex Petrović
Søvnkonsulent
Som tidligere søvnløs har jeg lært på den hårde måde, hvor vigtigt det er med gode sengetøjsprodukter og søvnhygiejne. Så jeg har studeret for at få et diplom i søvnrådgivning og fortsætter med at forske for at sikre, at du ikke behøver at gå igennem den samme kamp. Forhåbentlig kan vi nu alle sove godt!
Relaterede indlæg

Artikler, du ikke vil gå glip af

Billedet viser, hvordan man fjerner blodpletter fra lagner.
29. januar 2024

Hvordan fjerner man blodpletter fra lagner?

Blod absorberes hurtigt i strukturen, og derfor er det nødvendigt at handle med det samme uden at vente på, at det tørrer, især når...
Udvalgt billede til Sådan tager du et dynebetræk på
30. januar 2024

Sådan tager du et dynebetræk på

Du kan bruge to metoder til at gøre processen hurtig og nem. Det er vigtigt at udføre hvert trin korrekt, så fyldet fordeles jævnt...
Gå ikke glip af det!
Få de seneste anmeldelser, specialtilbud, nye udgivelser og meget mere...
[instagram-feed feed=1]
Luk-knap

Gå ikke glip af det!

Få de seneste anmeldelser, specialtilbud, nye udgivelser og meget mere...

Ved at indsende denne formular tilmelder du dig vores mailinglister.
Se vores Privatlivspolitik.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

da_DKDansk
.