Overskrift burger åben
Søg logo

Spring til

I øjeblikket vises:

Hvordan slipper man af med støvmider i 10 trin?

et profilbillede af TSA-forfatteren Andjela

Skrevet af Anđela Rajković

Søvnkonsulent

Sådan slipper du af med støvmider i 10 trin

26. januar 2024 7 min læsning

Ville det ikke være vidunderligt, hvis du kunne bo i et hjem helt uden allergener? Selvom det måske er næsten umuligt, kan vi hjælpe dig med at håndtere nogle af dem.

Hvis du kæmper med konstante allergier, og du ikke kan finde ud af, hvad det skyldes, kan problemet ligge i din seng. At lære Sådan slipper du af med støvmider er noget, der vil hjælpe dig enormt, både med det samme og i det lange løb. Det er dog ikke noget, der er let at opnå, så vi har besluttet at hjælpe dig og guide dig gennem udryddelsesprocessen mod et bedre liv. I den forbindelse er der nogle ting, du får brug for undervejs.

Materialer og værktøj

De fleste af jer vil have nogle af disse liggende rundt omkring i husholdningen. Hvis du ikke har, er her en liste over de vigtigste, som du måske ønsker at anskaffe dig.

TRIN 1: Brug allergitætte sengetæpper

Støvmider elsker simpelthen at mæske sig i de døde hudceller, vi udskiller. Som du måske har gættet, findes det meste af den hud i vores senge. For de af jer, der er allergiske over for disse skadedyr, vil det første forsvar være at anskaffe allergivenlige sengetæpper og i det mindste få dem ud af jeres lagner.

Når du går ud og leder efter et helt nyt, allergisikkert sengetæppe, skal du sørge for at vælge et vandtæt, da disse små skadedyr nyder fugtige omgivelser mere, end de kan lide at bide dig, mens du sover.

TRIN 2: Vask dit sengetøj hver uge

En kvinde tager rent sengetøj på

Det er dog ikke nok at købe et par nye lagner. Ligesom alle andre lagner skal du også holde dem rene. En god måde at holde sengetøjet friskt og rent på er at bruge antiallergen vaskemiddel. Selvom varmt vand og almindeligt vaskemiddel gør et godt stykke arbejde med at rengøre dine lagner, har et ekstra lag beskyttelse aldrig skadet nogen - undtagen væggelus. På den baggrund bør det være nok at vaske og skifte sengetøj en gang om ugen. Hvis du ønsker at gøre det oftere, er du velkommen - det kan ikke skade.

TRIN 3: Sørg for at holde luftfugtigheden på et lavt niveau

Som vi tidligere har nævnt, Husmider trives i fugtige omgivelser, så en anden god måde at få dem til at forsvinde på er at affugte rummet. En affugter vil ikke kun gøre verden til et helvede for de irriterende skadedyr, men den vil også forbedre din søvnkvalitet og endnu vigtigere dit liv, hvis du døjer med allergi. Det er velkendt, at fugtige forhold ikke er helt nemme for dine bihuler. I den forbindelse kan du finde flere interessante tips og tricks til, hvordan man Sov bedre, når du døjer med allergi så vi foreslår, at du tager et kig.

TRIN 4: Fjern eventuelt støv

At gøre rent i dit hjem, når du opdager støv, er ikke det rigtige valg. Støvede steder i dit hjem er nærmest Disneyland for irriterende skadedyr, der giver dig irritation, søvnproblemer, løbende næse og hyppige nys. Vi forstår godt, at du ikke kan bruge hele dagen på at fjerne støv, men en regelmæssig afstøvning og aftørring vil gavne dig mere, end du overhovedet kan forestille dig. En ting, du skal huske på, er dog, at du ikke skal støvsuge støvede overflader, da du kun vil skabe nok luftstrøm til, at det spredes over hele huset - brug i stedet en fugtig klud.

TRIN 5: Hav et filter i din ovn/AC-enhed

AC med filter på en hvid væg

Mange er ikke klar over det, men en af de største syndere, når det kommer til at sprede støvpartikler og forårsage støvallergi kan være dit klimaanlæg. Ikke alene skaber de nok luftstrøm til, at støvmiderne kan bevæge sig frit rundt, men de kan også sprede forskellige bakterier. Alle former for bakterier og støv, herunder mider, kan ophobe sig i luftkanalen i en klimaenhed. De bliver så spredt i rummet, når du tænder for klimaanlægget. Du er nødt til at bruge et luftfilter for at forhindre, at det sker. Derudover skal du vaske og/eller udskifte filteret med jævne mellemrum.

TRIN 6: Rengør og støvsug dit hus regelmæssigt

Ud over at fjerne synligt støv er man nødt til at gøre huset rent regelmæssigt, hvis man vil slippe af med skadedyrene. Rengøring og støvsugning er det mindste, du kan gøre. Men hvis du vil gøre mere, skal du anskaffe dig en støvsuger med et HEPA-filter, så du kan være sikker på, at alle skadelige partikler bliver fanget i støvsugeren. Det er også en god idé, rengøring af din madrasHvis du renser gardiner eller andre overflader med en damprenser, fjerner du også en stor del af husmiderne.

TRIN 7: Sænk husets temperatur

sænkning af radiatorens temperatur

Du vil måske ikke bryde dig om dette, hvis du ofte fryser, men hvis du sænker temperaturen i dit hjem, kan det hjælpe betydeligt på dit støvmideproblem. I modsætning til dig kan de ikke overleve for længe i et koldt miljø, så det er måske ikke så tosset en idé at dreje termostaten den anden vej. Det gælder især, når det kommer til soveværelset, for som du ved, er det der, hvor de bid af støvmider forekomme. Så skru ned for temperaturen og lad ikke væggelus bider dig!

TRIN 8: Plej dine kæledyr regelmæssigt

At have et kæledyr er en vidunderlig ting - vi elsker dem alle. Det gør miderne desværre også. Af den grund, og af mange andre, bør du pleje dine kæledyr regelmæssigt. Et ugentligt bad er det mindste, du kan gøre for dit kæledyr. Giv dem et bad, tør dem af, og lad dem være. Selvom vi ved, at det må føles dejligt, så lad være med at dele seng med dine kæledyr - især hvis du er allergiker. Ikke noget imod disse dejlige dyr, men støvmider og alle mulige andre allergener har en tendens til at blive hængende i dit kæledyrs pels - selv efter et grundigt bad.

TRIN 9: Brug madras- og pudebetræk

Allergivenlige kvalitetsbetræk vil ikke kun forbedre din søvnoplevelse betydeligt, men de vil også sikre, at du er den eneste, der sover i sengen den nat. Måske har du ikke lyst til at opgive dit silkelagen, hvilket er forståeligt, men den gode nyhed er, at det behøver du ikke. Et pude- eller madrasbetræk under lagnerne er mere end nok til at sikre, at der ikke er støvmider i din seng. Ud over de allergivenlige egenskaber kan et madrasbetræk af høj kvalitet også forbedre komforten i din seng.

TRIN 10: Sørg for regelmæssig og god ventilation i dit hjem

God luftgennemstrømning og frisk luft er nogle gange alt, hvad man har brug for. Luften, der har været fanget i et rum i længere tid, kan blive ret fugtig og forældet, hvilket vi allerede har konstateret er, hvad støvmiderne ønsker. På den baggrund kan korrekt og regelmæssig ventilation af dit hjem være din bedste allierede i kampen mod disse bittesmå monstre. Hvis du ikke har et ventilationssystem, skal du ikke bekymre dig - at åbne et vindue er lige så effektivt, hvis ikke mere. 

Hvis du udstyrer dit hjem med en luftrenser, vil det desuden forbedre din generelle luftkvalitet og dermed reducere muligheden for at få mider og allergener i dit hjem. Du kan også have problemer med luftfugtighed, hvor luftaffugtere af høj kvalitet kommer ind og løser problemet.

Afrunding

Vi kan ikke garantere, at du slipper af med alle husmiderne i dit hjem - det er der ingen, der kan, det er umuligt. Men hvis du følger vores enkle guide, kan vi garantere, at du kommer til at leve i et meget bedre og sundere miljø, da alle disse metoder har vist sig at være både sande og effektive. Derudover kan du udføre dybderensning af madrasser en gang imellem for at sikre, at du holder det friskt og rent hele tiden. Forhåbentlig følger du vores råd, køber nye lagner, får nye vaner og kan til sidst selv se, hvordan det er at leve i en verden uden støvmider.

Anbefalet læsning:

Comments (0)

Der er ingen kommentarer endnu

Om forfatteren

Anđela Rajković
Som indholdsskribent og søvnentusiast har jeg en dyb passion for at skabe informativt og interessant indhold, der vækker genklang hos læsere fra alle samfundslag - fortrinsvis dem, der elsker at sove. Med en baggrund i engelsk sprog og litteratur og en kærlighed til forskning søger jeg altid nye måder at dele mine historier og sengerelaterede resultater på. Og når jeg ikke er i kontakt med mine læsere, kan du finde mig på opdagelse i naturen eller, ja, i sengen.
Relaterede indlæg

Artikler, du ikke vil gå glip af

Udvalgt billede af, hvordan man slipper af med fugt i soveværelset.
29. januar 2024

Hvordan slipper man af med fugt i soveværelset?

Det er ikke svært eller kompliceret at opdage, at man har fugt i soveværelset eller et andet sted i huset. Der er mange tegn på, at...
Udvalgt billede til Hvor ofte skal du vaske dine lagner?
31. januar 2024

Hvor ofte skal du vaske dine lagner?

At vaske sengetøj hver uge vil være en sikker løsning for de fleste. Men ligesom med andet sengetøj vil nogle mennesker måske gerne vaske deres...
Gå ikke glip af det!
Få de seneste anmeldelser, specialtilbud, nye udgivelser og meget mere...
[instagram-feed feed=1]
Luk-knap

Gå ikke glip af det!

Få de seneste anmeldelser, specialtilbud, nye udgivelser og meget mere...

Ved at indsende denne formular tilmelder du dig vores mailinglister.
Se vores Privatlivspolitik.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

da_DKDansk
.