Overskrift burger åben
Søg logo

Spring til

I øjeblikket vises:

Hvordan fikser man selv en seng, der knirker?

et profilbillede af TSA-forfatteren Alex

Skrevet af Alex Petrović

Søvnkonsulent

Billedet viser, hvordan man reparerer en seng, der knirker.

26. januar 2024 8 min læsning

En knirkende seng er nok det mest frustrerende og irriterende, man kan komme ud for i soveværelset. Næsten alle dele af sengen kan være skyld i den lyd, du hører, hver gang du bevæger dig i sengen, selv efter den mindste bevægelse. I denne artikel kan du læse, hvordan du fikser en knirkende seng.

Soveværelset skal være en oase, du ikke kan vente med at komme til, når dagen er omme. Når du har afsluttet alle dagens opgaver, skal der være helt stille i soveværelset, og atmosfæren skal være beroligende.. På den måde falder du let i søvn og får en god nats søvn.

Men når du hører en vedvarende lyd som f.eks. sengens knirken, vil det irritere dig meget mere end at høre den samme lyd i løbet af dagen. Og den mest almindelige irriterende lyd i soveværelset er en knirkende seng. En knirkende seng forhindrer dig i at falde i søvn. Hver gang din partner bevæger sig under søvnen, vil det vække dig, især hvis du sover let.

Også, knirkende seng gør samleje meget mere kompliceret for alle de par, der ikke bor alene. Heldigvis kan du reparere en knirkende seng. Selvom det kan være lidt mere kompliceret end bare at fjerne et for højt ur fra soveværelset, er det i de fleste tilfælde enkelt at reparere en larmende seng.

Hvorfor knirker min seng i det hele taget?

Nogle gange kan det være svært at finde ud af, hvorfor din seng knirker i første omgang. Det skyldes ofte slitage, men det er ikke ualmindeligt, at en ny madras også knirker. Så uanset om du har en ny eller gammel seng, bør du først tjekke sengerammen og madrassen.

Et billede af en ung mand, der forsøger at finde årsagen til, at sengen knirker.

Det kan også ske, at sengens friktion mod gulvet forårsager en ubehagelig lyd. Det er op til dig at bestemme. I nogle tilfælde vil du meget hurtigt finde ud af, hvor den knirkende lyd kommer fra. Der er dog en mulighed for, at du bliver nødt til at teste alle dele af sengen.

Madras

Hvis du har en madras af skum eller latex, er det meget usandsynligt, at det er madrassens skyld. Men i alle andre tilfælde bør du starte med madrassen. Tjek hver del, ikke kun midten af madrassen. Selvom du måske tror, at du ikke bruger hele liggefladen, er det muligt, at du for eksempel lægger vægten på hjørnerne i løbet af natten. Hvis madrassen knirker, bliver du sandsynligvis nødt til at købe en ny. Der er nemlig ingen grund til at skifte en knirkende fjeder.

Et billede af Dormeo Wellsleep Hybrid-madrassen.

Boksfjeder

Hvis du har tjekket madrassen og fundet ud af, at den er støjsvag, er det næste, du skal tjekke, boxmadrassen. Boksfjedre, hvad enten de er lavet af metal eller træ, knirker ofte, selv når de er relativt nye.. I modsætning til fjedre i en madras, som du ikke kan skifte, men er nødt til at købe en ny madras, er boxfjedre meget nemme at reparere, selv hvis du kun har grundlæggende værktøj og viden. Eller du kan bare købe en ny boxfjeder, hvis du ikke vil være sikker på, at den knirkende boxfjeder ikke vækker dig mere.

Et billede af en mand, der samler en boksmadras og tjekker, om den knirker.

Sengeramme

Hvis du synes, det er svært at afgøre, om det er madrassen eller sengerammen, der er årsag til støjen, så er det nok sengerammen, for det sker ofte, at bolten løsner sig. Det er det nemmeste at ordne, for det eneste, du skal gøre, er at stramme bolten og løse problemet med den knirkende sengeramme. Nogle sengerammer har kun få bolte, så du nemt kan finde løse bolte, og for nogle sengerammer, som f.eks. ottomaner, der har mange bolte, skal du bruge lidt mere tid.

et billede af en åbnet eve-sengeramme med opbevaring

Sengens friktion mod gulvet

Sengens friktion mod gulvet er ikke den årsag, man først kommer til at tænke på, men det er faktisk meget almindeligt. Hvis dit gulv er glat, og sengebenene ikke har skridsikring, vil hele sengen bevæge sig, hver gang du bevæger dig, og det giver en ubehagelig lyd. Ujævnt gulv kan også være årsagen, så det skal du tage dig af for at reducere støjen.

Et billede af et ben fra en seng på gulvet.

Reparation af en knirkende seng

For at reparere en knirkende seng behøver du normalt ikke hjælp fra en tømrer eller mange forskellige typer værktøj. Du kan løse de fleste problemer på blot et par minutter, når du har fundet ud af, hvor den frustrerende lyd kommer fra. Vær også opmærksom på, at madrassen eller sengerammen kan være så beskadiget, at den ikke kan repareres, og du bliver nødt til at købe en ny.

Undersøg, hvor lyden kommer fra

Som vi nævnte før, skal du inspicere hele sengen for at løse problemet. Nogle gange tager det et minut, og andre gange har du brug for mere tid. Men husk på, at årsagen skal være til stede, siden du hører en knirken, for når sengen er i god stand, er den lydløs. Så bliv ved med at lede, indtil du finder det.

Prøv at rotere din madras

Du bør rotere din madras hver 4. til 6. måned, uanset om den knirker eller ej. Det vil forlænge dens levetid betydeligt. Hvis madrassen er tosidet, bør du ikke kun rotere den, men også vende den. At rotere madrassen kan være den enkleste løsning, hvis madrassen begynder at larme. På den måde kan du undgå at lægge pres på den del af madrassen, der knirker.

Udskift hynden med krydsfiner under madrassen

Mange sengerammer har et lag krydsfiner over den grundlæggende konstruktion. Krydsfiner under madrassen gør dig endnu mere komfortabel, men krydsfiner er ikke altid det mest holdbare materiale. Så tjek krydsfinérens tilstand, og hvis du opdager tegn på slitage, skal du udskifte krydsfinéren. Det er en meget billig og effektiv måde ikke bare at forhindre knirkende sengerammer på, men også at genvinde komforten.

Tjek alle samlinger grundigt

Da vi talte om sengerammen som årsag til problemet, nævnte vi, at det, vi hører, sandsynligvis er en løs bolt eller flere af dem. Der er stor sandsynlighed for, at den løse bolt sidder i samlingen. Bolten løsner sig sjældent i stabile dele, men det sker ofte i samlinger, som er bevægelige dele af sengerammen. Du bør spænde den løse bolt og også anvende WD-40, som er et produkt, der smører og forhindrer rust. På den måde undgår du, at det samme problem opstår igen.

Et billede af en mand, der samler og kontrollerer hjørnerne på en sengeramme.

Brug en klud/trøje som pude til knirkende lameller

De nye premium sengerammer har glidere på lamellerne, så du kan justere spændingen og forhindre lamellerne i at gnide mod hinanden.. Men hvis du ikke har sådan en sengeramme, kan du løse problemet ved at bruge et håndklæde, gamle sokker, en gammel t-shirt eller endda nogle tynde stofmaterialer for at forhindre lamellerne i at gnide mod rammen. Det burde neutralisere den lyd, du hører.

Brug en korkprop

Et stykke kork kan fungere som den førnævnte glider på lamellen, i det mindste for at forhindre, at lamellerne gnider mod hinanden. Du kan også sætte en korkprop mellem de knirkende dele på sengerammen. Det er ikke altid en langtidsholdbar løsning, for det sker, at korken falder ud i løbet af natten, når du vender og drejer dig, men du bør prøve.

Få en gulvpolstring

Dette er en løsning på sengens friktion mod gulvet. Du kan lægge noget under sengen, som du tror vil gøre overfladen, som sengen står på, stabil og jævn. Det kan være gummifødder, som du sætter fast på benene og forhindrer sengen i at glidesamt gulvskader, og du kan bruge tæppe eller håndklæde.

Et billede af en kvinde, der ruller en gulvpude ud.

Køb en ny madras, hvis det er nødvendigt

Hvis du har udtømt alle andre muligheder, så køb en ny madras.. Hvis madrassen er slidt, nærmere bestemt fjedrene, er der ikke andet at gøre end at købe en ny. Det samme gælder sengerammen, selvom en erfaren snedker kan reparere næsten enhver sengeramme, spørgsmålet er bare, om det er mere omkostningseffektivt end en ny.

Knirker sengerammer af træ eller metal mere?

Måske knirker en sengeramme af træ lidt oftere, men kvaliteten af materialet og håndværket er meget vigtigere end blot forskellen mellem metal og træ. Sengerammer af massivt træ er meget holdbare og stærke, så det er meget sandsynligt, at du ikke vil høre det. Håndværk og boltenes kvalitet er også meget vigtige faktorer.

Et billede af en sengeramme i sort metal.

Det samme gælder for sengerammen i metal. En sengeramme lavet af stål i høj kvalitet vil være stabil i årtier. Hvis sengerammen derimod er lavet af metal af lav kvalitet, som ikke er beskyttet mod rust, kan du forvente at høre slibningen af to metalstænger mod hinanden inden for et år.

Skal alle nye senge knirke?

Nej, der er ingen god grund til, at en ny sengeramme eller madras knirker. Du skal sørge for, at alle bolte er spændt. Nogle kan være blevet løsnet med vilje på grund af transport. Eller hvis du selv har samlet sengerammen, har du måske ikke strammet alle boltene ordentligt. Hvis du ikke kan finde en årsag, skal du kontakte sælgeren, som du har købt madrassen eller sengen af, og bede om en ny.

Hvor ofte anbefales det at udskifte madrassen?

Det er meget lettere at sige, hvor ofte du skal skifte hovedpuden end madrassen. Puden bør udskiftes ca. hvert andet år, med undtagelse af puder i topkvalitet, der kan holde længere, 3 til 4 år.

Madrasser på den anden side kan holde i 3 år, men nogle af dem kan holde i 15 år eller mere.. Latexmadrasser har den længste levetid, efterfulgt af skummadrasser med høj densitet. Springmadrasser og hybridmadrasser har en lidt kortere levetid, normalt op til 10 år. 

et billede af inofia latex memory foam-madras i et soveværelse

Men levetiden afhænger i høj grad også af andre faktorer. De fleste madrasser, der er fremstillet af kendte søvnfirmaer, har 10 års garanti, hvilket betyder, at du kan forvente, at de holder længere end det. Din kropsvægt, og om du roterer og vender madrassen regelmæssigt, vil også påvirke levetiden.

Anbefalet læsning:

Comments (0)

Der er ingen kommentarer endnu

Om forfatteren

Alex Petrović
Søvnkonsulent
Som tidligere søvnløs har jeg lært på den hårde måde, hvor vigtigt det er med gode sengetøjsprodukter og søvnhygiejne. Så jeg har studeret for at få et diplom i søvnrådgivning og fortsætter med at forske for at sikre, at du ikke behøver at gå igennem den samme kamp. Forhåbentlig kan vi nu alle sove godt!
Relaterede indlæg

Artikler, du ikke vil gå glip af

Billedet viser, hvordan man reducerer bevægelsesoverførsel i sengen.
18. marts 2024

Hvordan reducerer man bevægelsesoverførsel i sengen?

Memoryskummadrasser er dog heller ikke uden fejl. For det første har de ikke altid den bedste temperaturregulering. Dette me...
et billede af, hvordan man falder i søvn på 5 minutter
26. januar 2024

Hvordan falder man i søvn på 5 minutter og opnår søvn af høj kvalitet?

Det, de fleste glemmer, er, at forberedelserne til søvnen bør starte meget tidligere, i stedet for at vente til det øjeblik, hvor man går i seng. Hvis du er...
Gå ikke glip af det!
Få de seneste anmeldelser, specialtilbud, nye udgivelser og meget mere...
[instagram-feed feed=1]
Luk-knap

Gå ikke glip af det!

Få de seneste anmeldelser, specialtilbud, nye udgivelser og meget mere...

Ved at indsende denne formular tilmelder du dig vores mailinglister.
Se vores Privatlivspolitik.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

da_DKDansk
.