Overskrift burger åben
Søg logo

Spring til

I øjeblikket vises:

Sådan reducerer du bevægelsesoverførsel i sengen og sover godt

et profilbillede af TSA-forfatteren Alex

Skrevet af Alex Petrović

Søvnkonsulent

Billedet viser, hvordan man reducerer bevægelsesoverførsel i sengen.

18. marts 2024 5 min læsning

I dag tager vi fat på spørgsmålet om, hvordan man reducerer bevægelsesoverførsel i sengen. For som vi alle ved, kan det at sove sammen med sin elskede, selvom det er smukt, også føre til alvorlig stress og forringet søvnkvalitet, hvis man bliver ved med at vække hinanden ved et uheld.

Men du skal ikke bekymre dig. Der er en hel del ting, du kan gøre for at gøre din partners bevægelser uopdagelige. De vil sikre, at I begge får en god nats søvn. Det skyldes, at korrekt bevægelsesisolering vil sørge for, at din side af sengen forbliver uforstyrret, selv om din partner vender og drejer sig i løbet af natten.

Til det formål er her et par ting, du selv kan prøve for at reducere bevægelsesoverførsel i sengen. På den måde får du den bedste nattesøvn endnu en gang.

Få en madras med memoryskum

en håndpresset Inofia topmadras med memoryskum

Med hensyn til bevægelsesisolering, ingen anden sengetype kan helt konkurrere med alle skummadrasser. Det skyldes, at memoryskummadrasser giver en blød soveflade. Du kan synke ned i den, mens du sover, da den vil tilpasse sig din krop ved kontakt.

Det betyder, at den anden side af sengen vil være stort set uberørt og uforstyrret, uanset hvor meget man vender og drejer sig. Desuden er memory foam-madrasser ofte ekstremt komfortable og kan også forbedre din partners søvn.

Memoryskummadrasser er dog heller ikke uden fejl. For det første har de ikke altid den bedste temperaturregulering. Det betyder, at hvis du eller din partner sover varmt eller kan lide at putte i løbet af natten, kan I hurtigt blive overophedede.

Det er selvfølgelig ikke altid tilfældet. Så sørg for at lave din research. Undgå at komme i en situation, hvor du erstatter dit problem med bevægelsesoverførsel med et problem med overophedning. Og hvis du undrer dig over, hvilke skummadrasser der er de bedste, så har vi noget til dig!

Få en hybridmadras

et billede af en mand, der trykker på Vesgantti Pro Hybrid-madrassen

Hybridmadrasser har de samme fordele som de fleste skummadrasser, men de er generelt en lidt mere sikker løsning. Ligesom skummadrasser har hybridmadrasser et lag memoryskum, der tilpasser sig din krop og isolerer dine bevægelser til din side af sengen.

Derudover har hybridmadrasser også en tendens til at være lidt mere varierede. For eksempel, Hybridmadrasser har forskellige antal fjedre, fjedertyper, skumtyper og fyldmaterialer - som alle kan påvirke mængden af bevægelsesoverførsel. du oplever om natten.

Så du kan vælge en hybridmadras med et blødt, men åndbart memoryskumbetræk og en boxmadras, der er specialiseret i bevægelsesisolering. På den måde får du det bedste fra både springmadrasser og madrasser med memoryskum! Og hvis du er på udkig efter et hurtigt udvalg af de bedste hybridmadrasser, så tjek vores liste.

Sådan reducerer du bevægelsesoverførsel i sengen - latexmadras

Et billede af Silentnight Mirapocket Latex 1400 2-drawer Divan Bed

Ligesom i de to foregående eksempler, Latexmadrasser giver bevægelsesisolering, så din side af sengen føles helt adskilt fra din partners side.

Det skyldes, at latexmadrasser er meget bløde, så du kan synke ned i madrassen og tilpasse den til din krop hele tiden. Faktisk er latexmadrasser endnu bedre på dette punkt end madrasser med memoryskum.

Selvom memoryskummadrasser er meget svampede og bløde, er de som regel modstandsdygtige i starten. Det tager lidt tid, før memoryskummet tilpasser sig din kropsform, og det kan endda være fast, når du sover på det første gang.

Latex reagerer derimod ekstremt hurtigt, så selv den første lur bliver mærkbart behagelig. Det er også derfor, at latexmadrasser giver en lidt bedre bevægelsesisolering. Du skal dog huske på, at latexmadrasser er ret dyre, især hvis du ønsker, at fyldmaterialerne skal være naturlatex.

Køb en luftmadras

Et billede af en luftmadras.

Hvis du læser ordene "luftmadras" og forestiller dig en af de billige, oppustelige madrasser, som du bruger til at slappe af på i poolen - så virker dette forslag måske ret mærkeligt. Når alt kommer til alt, er luftmadrasser notorisk dårlige, når det kommer til bevægelsesoverførsel.

Men du vil blive overrasket over, hvor langt luftmadrasser er kommet. Luftmadrasser i den højere ende af skalaen er lavet med en tilpasningsevne, som meget få madrasser kan konkurrere med.

For eksempel giver dobbeltkammer-luftmadrasser dig og din partner mulighed for uafhængigt at tilpasse jeres side af sengen. Hvis din partner kan lide en fastere soveflade, mens du kan lide at sove på en sky, er det muligt med disse madrasser.

Og hvis du går endnu længere op ad prisskalaen, vil du finde nogle ret geniale designs. Ud over at reducere bevægelsesoverførslen tilbyder visse luftmadrasser med to kamre realtidsjusteringer i løbet af natten. Det betyder, at madrassen tilpasser sig dine bevægelser i løbet af natten og sørger for, at du altid får den mest optimale støtte.

Sådan reducerer du bevægelsesoverførsel i sengen - indre spolemadras

en Silentnight miracoil ortho-madras i et soveværelse

Når det kommer til bevægelsesoverførsel, er fjedre som regel din fjende. Eller det er i hvert fald, hvad man skulle tro. Men der findes et par forskellige typer boksmadrasser, som måske er det perfekte valg for dig.

Problemet med de fleste traditionelle springmadrasser er, at enhver bevægelse overføres fra en fjeder til en anden, hvilket får hele madrassen til at føles vakkelvorn. Det skyldes, at de fleste senge (især de ældre) har en boksmadras i ét stykke.

Nyere madrasser har dog to separate boksmadrasser, så bevægelsen af den ene ikke påvirker den anden. Det er en virkelig nem måde at minimere bevægelsesoverførsel i sengen på. Men det er ikke den eneste mulighed, hvis du kigger på springmadrasser.

Du kan altid købe en springmadras med Lommeformede spoler. Det betyder i bund og grund, at fjedrene er pakket individuelt ind, hvilket minimerer bevægelsesoverførslen mellem dem. Ikke alene giver disse pocketed coil-madrasser den bevægelsesisolering, du leder efter, men de giver også den støtte, du ønsker fra en typisk springmadras.

Få en madras med flere affjedringer

Tennyson 4000 ortopædisk madras med lommefjedre deklarationsmærke

Da vi allerede taler om king boxmadrasser og lignende, er det værd også at nævne madrasser med flere fjedre. Også kendt som "madrasser, der ikke kan rulles sammen", Disse madrasser er lavet med bevægelsesisolering for øje.

I modsætning til de foregående eksempler er denne madras ikke afhængig af flere boksfjedre, og den har heller ikke specielle typer af spoler. Hemmeligheden bag dens succes ligger udelukkende i, hvordan fjedrene er placeret.

På nogle springmadrasser er fjedrene lagt vandret, hvilket betyder, at enhver bevægelse kan forplante sig gennem fjedrene som en bølge og give din partner en brat opvågning. Det skyldes, at fjedrene naturligt bøjer mod venstre eller højre, hvilket gør hele sengen vakkelvorn.

Men med "no roll together-madrasser" er fjedrene lagt lodret ud. Det betyder, at "bølgerne" fra dig, der vender dig i søvne, vil blive holdt til din side af sengen. Det er selvfølgelig ikke en lige så god løsning som bare at have forskellige boksmadrasser, men det kan gøre en mærkbar forskel i det lange løb.

Sådan reducerer du bevægelsesoverførsel i sengen - topmadras

Et billede af Silentnight Deep Sleep Ultimate Madras Topper på en madras i et soveværelse.

Hvis en helt ny madras virker som en lidt for uoverskuelig opgave, er en topmadras nok den bedste vej frem.

Du skal dog være forsigtig med, hvilken topmadras du ender med at købe. Først og fremmest skal du sikre dig, at du får en topmadras, der er mere end 9 cm tyk. Det skyldes, at topmadrasser generelt tilføjer komfort til madrassen i modsætning til støtte, så det skal være en af de tykkere modeller for at påvirke bevægelsesoverførslen.

Det er også vigtigt at huske madrastyperne og vælge den rigtige topmadras. Hvis du f.eks. allerede har en skummadras, vil en skumtopmadras ikke hjælpe meget med hensyn til bevægelsesisolering. Men de fleste springmadrasser vil have godt af nogle ekstra skumlag.

For det andet skal du tænke på topperens type og de anvendte materialer. Ligesom med madrasser skal du vælge en topmadras med memoryskum eller en topmadras lavet af latex. Du kan også vælge en topmadras med fjedre (især hvis du vil have ekstra trykaflastning), men sørg for, at de har pocketed coils.

Få en anden sengeramme

et billede af Dunelm Monaco Pine Bed Frame

Sengerammer spiller også en meget vigtigere rolle, end folk giver dem kredit for. De er trods alt madrassens bærende system.

Så hvis du har en meget gammel sengeramme, kan det være årsagen til din dårlige bevægelsesisolering. Især hvis sengerammen bruger møtrikker og bolte og er lavet af træ. Det skyldes, at sengerammer af træ slides ret drastisk og ofte bliver ustabile og vakkelvorne.

Hvis du føler, at selve sengen bevæger sig, når din sovende partner ruller rundt, er det derfor ikke kun madrassen, der er noget galt med. For ingen god bevægelsesisolering, som madrassen måtte tilbyde, kan opveje hele sengens svingninger.

Til dette formål er den mest praktiske løsning at købe en helt ny seng ramme. Og hvis du vil fremtidssikre din seng og samtidig forbedre bevægelsesisoleringen, foreslår vi, at du køber en sengeramme med lamelbund.

I modsætning til det massive træ, der bruges til typiske sengebunde, er lamelbunde lavet af fleksibelt træ, der er let buet. Det giver god bevægelsesisolering, da lamellerne kan bevæge sig med madrassen i stedet for at skubbe mod den. Dette er især nyttigt, hvis din madras er naturligt hoppende, og din partner sover let.

Har separate senge

Et billede af en mand, der sidder på sengekanten.

Dette lyder måske lidt hårdt, men det garanterer resultater. Når alt kommer til alt, kan du ikke mærke din partner bevæge sig, hvis de ligger i en helt separat seng. Så pr. definition giver denne metode den bedste bevægelsesisolering.

Men tanken om at sove i forskellige senge tiltaler måske ikke alle. Når alt kommer til alt, er de stadig dine kære, uanset hvor meget de bevæger sig rundt om natten. Men bare rolig, der er også en måde at komme uden om det problem på.

Noget så simpelt som at købe en kingsize-sengeramme og to twin xl-madrasser kan løse alle dine problemer. Ikke alene vil der stort set ikke være nogen bevægelsesoverførsel, men du kan endda få forskellige madrastyper, hvis du har forskellige præferencer.

Og hvis du er bekymret for revnen mellem madrasserne, skal du vide, at vi også har styr på det. Med madrasbroer (eller madraskiler) kan du få de to madrasser til at føles som én, samtidig med at du gør det umuligt at overføre bevægelser. Det er virkelig en win-win for alle.

Forbedre din søvnkvalitet

Et billede af en ung og smuk kvinde, der sover alene.

Selvom det er lettere bare at skyde skylden på madrassen eller sengen, er der altid noget, vi selv kan gøre for at få en bedre søvn. Og bedre søvn betyder, at man ikke bliver vækket så let, når ens partner bevæger sig.

For eksempel er det meget normalt at have forskellige søvnrytmer, men du kan altid prøve at give din partner et forspring, når han/hun skal falde i søvn, hvis han/hun sover let. Og hvis du får kvalitetssøvn, vil du være mindre tilbøjelig til at vende og dreje dig i løbet af natten, hvilket er lige så vigtigt.

Let-sovere bør især se på, hvordan de kan forbedre deres søvnkvalitet, for uanset hvor god en madras er til at isolere bevægelser, kan den ikke fjerne alle dine problemer. Så tag et kig på Sådan kan du forbedre din søvnkvalitet.

Konklusion

Overordnet set er forståelse af bevægelsesisolering det første skridt mod at forbedre både din og din partners søvn. Uanset om det er med en madras, der kan absorbere bevægelser, eller en mere fleksibel sengeramme, er der altid noget, du kan gøre for at sikre en god nattesøvn. Forhåbentlig har en af de metoder, vi har beskrevet, været det svar, du har ledt efter.

Du bør altid gå til lægen, når du har smerter. Han eller hun vil kunne anbefale smertestillende midler eller cremer. Du kan også få professionel lægehjælp til at prøve med nogle former for massageterapi eller besøge en fysioterapeut for at arbejde på at forbedre din iskias og dermed fremme søvnkvaliteten.

Comments (0)

Der er ingen kommentarer endnu

Om forfatteren

Alex Petrović
Søvnkonsulent
Som tidligere søvnløs har jeg lært på den hårde måde, hvor vigtigt det er med gode sengetøjsprodukter og søvnhygiejne. Så jeg har studeret for at få et diplom i søvnrådgivning og fortsætter med at forske for at sikre, at du ikke behøver at gå igennem den samme kamp. Forhåbentlig kan vi nu alle sove godt!
Relaterede indlæg

Artikler, du ikke vil gå glip af

Udvalgt billede til, hvordan man indretter en studiolejlighed.
31. januar 2024

Sådan indretter du en studiolejlighed

En anden effektiv måde er at gå dit skab igennem og skille dig af med tøj og sko, som du ikke har brugt det seneste år. Stol på os, du...
Søvnvejlederen sover på ryggen
26. januar 2024

Hvordan sover man på ryggen?

Du har måske aldrig hørt, at den bedste sovestilling er at sove på ryggen, og nu undrer du dig over, hvorfor vi fortæller dig det, og om det overhovedet er sandt. B...
Gå ikke glip af det!
Få de seneste anmeldelser, specialtilbud, nye udgivelser og meget mere...
[instagram-feed feed=1]
Luk-knap

Gå ikke glip af det!

Få de seneste anmeldelser, specialtilbud, nye udgivelser og meget mere...

Ved at indsende denne formular tilmelder du dig vores mailinglister.
Se vores Privatlivspolitik.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

da_DKDansk
.