Overskrift burger åben
Søg logo

Spring til

I øjeblikket vises:

Hvor langt væk skal din telefon være, når du sover? 

et profilbillede af TSA-forfatteren Alex

Skrevet af Alex Petrović

Søvnkonsulent

Udvalgt billede til Hvor langt væk skal din telefon være, når du sover? 

26. januar 2024 5 min læsning

Det er ingen hemmelighed, at mange mennesker falder i søvn med deres telefon i hånden. Men hvis du er forælder eller bare gerne vil være sikker, kan der opstå et spørgsmål - hvor langt væk skal din telefon være, når du sover?

Selvom vi alle er nogenlunde klar over, at elektronisk udstyr kan forårsage visse problemerer det meget svært at gøre noget ved det. Når det kommer til vores telefoner, lever hele vores virtuelle identitet jo stort set i dem. Men når det er sagt, er det blå lys' indflydelse på din søvnkvalitet ikke nogen lille sag, og trådløs stråling er en grund til bekymring for nogle.

Heldigvis behøver man ikke at opgive mobiltelefonen helt for at reducere de skadelige virkninger af dens stråling. Det er godt nok at forvandle denne dårlige vane til en mindre skadelig. Så lad os se, hvor langt væk din telefon skal være for ikke at påvirke din søvnkvalitet.

Hvorfor skal du holde din telefon væk, når du sover?

Et billede af et barn, der sover ved siden af en telefon med skærmen tændt.

Stråling fra mobiltelefoner (og andre apparater) kan være forbundet med øget kræftrisiko og mental og reproduktiv Sundhedsproblemer. Mobiltelefoner sender information ved hjælp af lavfrekvente radiosignaler, som forårsager stråling. Og det påvirker både mænd og kvinder negativt. For eksempel, forskning viser, at der er en sammenhæng mellem mobilstråling og mængden og kvaliteten af sædceller.

Det betyder, at det kan have en meget dårlig effekt på fertiliteten.. I så fald vil mænd, der har en telefon i lommen, få færre sædceller. Der er også forskning fra psykologer, der bekræfter de skadelige virkninger af mobilstråling på unges mentale sundhed, opmærksomhed og søvn. Men vi vil gå mere i dybden med disse emner lidt senere.

Radiofrekvens og strålingsemission 

Skadelig mobiltelefon EMF-stråling er overalt omkring dig, og den måde, elektromagnetisk stråling påvirker mennesker på, afhænger af mange faktorer. Den vigtigste er strålingskildens effekt, men strålingens frekvens har lige så stor indflydelse. Konstant eksponering for stråling forstyrrer energistrukturen i biologiske systemer. Konsekvenserne kan være forskellige sygdomme, både psykiske og fysiske.

I nogle situationer udsender mobiltelefoner mere stråling end normalt. Så er det særligt vigtigt at holde dem væk fra hovedet. For eksempel ligger en mobiltelefons 2G-, 3G- og 4G-radiofrekvens i frekvensområdet 0,7-2,7 GHz, mens 5G bruger et frekvensspektrum på op til 80 GHz. Så du kan se, at det har taget et ganske mærkbart spring.

Blåt lys

De fleste, hvis ikke alle, der bruger mobiltelefon, har oplevet at sidde med telefonen til langt ud på natten og så ikke kunne falde i søvn. Og det er ikke tilfældigt, for brug af mobiltelefon er en direkte hæmsko for søvnen. Det er på grund af det kortbølgede lys, også kendt som blåt lys, som de fleste elektroniske apparater bruger.

For at forstå, hvorfor blåt lys er vigtigt, er vi først nødt til at tale om din døgnrytme.. Kort sagt er det dit biologiske ur, og det består af forskellige hormoner og celler, som alle reagerer på bestemte signaler. Et af de vigtigste signaler er lys, da det fortæller din døgnrytme "Det er dag, vi har brug for energi nu".

Men det er der ikke, blåt lys påvirker vores døgnrytme på samme måde. Så selv om det er sent om aftenen, kan din krop tro, at du har brug for energi. Det kan så føre til søvnforstyrrelser og bringe din døgnrytme ud af balance. Og det system, der regulerer søvncyklusserne, skal helt sikkert være i gang. Og for børn er denne effekt særlig kraftig, da de er mere følsomme over for blåt lys.

Så hvis du eller dit barn har problemer med at sove, så tænk på dette. Bruger du din telefon lige før sengetid? Og ligger den et sted tæt på din seng, hvor du kan se den, hver gang der dukker en ny notifikation op? Hvis det er tilfældet, så prøv at holde den længere væk og brug et almindeligt vækkeur, og se så, om det var det, der saboterede din søvnkvalitet!

Din mentale sundhed

Et aspekt af ordentlig søvn, som folk har tendens til at undervurdere, er mental sundhed. Selvom det måske ikke virker lige så bundet til din søvncyklus som din døgnrytme, er det uden tvivl lige så vigtigt! Det skyldes, at den ene undersøgelse efter den anden har vist, at ting som stress, angst og depression kan forårsage søvnløshed og hæmmer i høj grad din evne til at hvile ordentligt.

Men hvad har det med din telefon at gøre? Lad os være ærlige et øjeblik og indrømme, at internettet ikke altid er det venligste sted. Det er det faktisk, flere undersøgelser har fundet sammenhænge mellem sociale medier og dårlig mental sundhed. Så hvis du eller dit barn bliver ophidset eller fornærmet online eller ser noget, der ryster dig, får du sandsynligvis ikke den søvn, du har brug for.

Derfor, hvis du er voksen, Prøv at undgå sociale medier sent om aftenen. Eller i det mindste være bevidst om de sider, du besøger. Og hvis du har et barn, så prøv at sikre dig, at de ikke besøger sider med foruroligende billeder, og tag en åben snak om cybermobning - for man ved aldrig, om der er nogen, der potentielt mobber dem. Uanset hvad er det bedst bare at holde telefonen uden for rækkevidde om aftenen og fokusere på at blive glad i hovedet.

Skader på telefonen

Hvis du holder din telefon tæt på din krop eller dit ansigt, mens du sover, risikerer du ikke kun dit helbred på grund af radiofrekvensenergi, men også telefonens helbred. Det skyldes, at man laver ubevidste bevægelser under søvnen, og mange af dem er livsfarlige for en mobiltelefon.. For eksempel kan du ubevidst skubbe den ud af sengen eller ligge på den, hvis du sover ved siden af din telefon. Under alle omstændigheder kan der opstå store skader.

Hvis du er mere bekymret for telefonens tilstand, så læg den i det mindste ved siden af sengen på natbordet. Den skal ikke ligge på gulvet ved siden af sengen, for så kan du stå på den, når du står ud af sengen. Hvis telefonen ligger på sengen ved siden af dig, vil du sandsynligvis ved et uheld rulle over den, mens du sover. Det betyder, at enheden ikke får tilstrækkelig luftgennemstrømning og bliver hurtigere varm, hvilket fører til batteriskader.

Skal jeg bruge flytilstand eller slukke telefonen? 

Et billede af en kvinde, der sover ved siden af sin telefon.

Hvis du slår denne tilstand til på din mobiltelefon, vælger du den bedste måde at forlænge batteriets levetid på. Årsagen er, at dataoverførslen afbrydes. I så fald vil dit batteri holde meget længere, men det er ikke alt, du kan opnå med denne tilstand.

Når man slukker telefonen, lukker man for adgangen til mobiltelefonen. Hvis du har svært ved at lade være med at tjekke sociale netværk og andre ting på din telefon om aftenen, er det bedst at slukke telefonen. På den måde bliver du ikke fristet, og batteriforbruget i denne tilstand er endnu lavere, fordi telefonen er helt slukket.

Så hvor langt væk skal din telefon være, når du sover?

Et billede af en kvinde, der sover med sin telefon på natbordet.

Eksperter fra Verdenssundhedsorganisationen og andre kendte organisationer anbefaler holde din mobiltelefon mindst 1 meter væk fra sengen. Det vil begrænse eksponeringen for radiofrekvenser. Du skal også slukke for dine smartphones, før du går i seng, eller slå flytilstand til. Ellers kan du opleve hovedpine og andre søvnrelaterede problemer.

Selv om den ikke står ved siden af dit hoved, men lidt længere væk, er den forbundet til netværket og udsender en lille mængde stråling. Blåt lys påvirker de hormoner, der regulerer søvncyklussen, så det er tilrådeligt at holde telefonen så langt væk fra sengen som muligt, så du ikke får urolige nætter eller helbredsproblemer.

Konklusion

Konklusionen er, at selvom vi alle elsker vores telefoner, kan de være ret skadelige for vores søvnkvalitet. Så hvor langt væk skal din telefon være, når du sover? Så langt som muligt eller mindst 1 meter væk fra dit ansigt.

Anbefalet læsning:

Comments (0)

Der er ingen kommentarer endnu

Om forfatteren

Alex Petrović
Søvnkonsulent
Som tidligere søvnløs har jeg lært på den hårde måde, hvor vigtigt det er med gode sengetøjsprodukter og søvnhygiejne. Så jeg har studeret for at få et diplom i søvnrådgivning og fortsætter med at forske for at sikre, at du ikke behøver at gå igennem den samme kamp. Forhåbentlig kan vi nu alle sove godt!
Relaterede indlæg

Artikler, du ikke vil gå glip af

Udvalgt billede af 10 søvnfakta, du ikke kendte.
29. januar 2024

10 søvnfakta, du sandsynligvis ikke kendte til

Den gennemsnitlige forventede levealder for mennesker i den vestlige verden er mellem 75 og 80 år. Alle, der lever så længe, vil bruge omkring 25 år...
Drømmefanger
26. januar 2024

Hvad betyder drømme og søvnen gennem historien?

I en orfisk hymne til Hypnos, søvnens gud, beskrives denne guddom som: "Hypnos, konge af guder og mænd af dødelig fødsel". Søvnen i...
Gå ikke glip af det!
Få de seneste anmeldelser, specialtilbud, nye udgivelser og meget mere...
[instagram-feed feed=1]
Luk-knap

Gå ikke glip af det!

Få de seneste anmeldelser, specialtilbud, nye udgivelser og meget mere...

Ved at indsende denne formular tilmelder du dig vores mailinglister.
Se vores Privatlivspolitik.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

da_DKDansk
.